Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Предприемачеството трябва да е сред основните приоритети на държавата

Снимка: БГНЕС

Развитието на предприемачеството е сред основните приоритети на държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри конференцията "Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов".

Развитието на секторите с висока добавена стойност е от стратегическо значение за всяка държава, посочи пезидентът:

Без индустрия с висока добавена стойност няма устойчив растеж за която и да било икономика. Ние разполагаме с квалифицирани кадри, разбира се можем повече. Днес около 3500 студенти на година получават степен в нашите университети, свързани с информационните и комуникационни технологии.

Росен Плевнелиев цитира изследване, според което София е на 11-о място в света по качество на интернет връзката:

България се нарежда, обаче, чуйте този факт, на първо място в света по цена на интернет услугата. Тя е около 41 евроцента за мегабит на секунда. Благодарение на креативността на хора като Джон Атанасов днес България може да се похвали, че застава редом до първите в света в информационните и комуникационните технологии, но светът не ни чака. Уверен съм, че развитието на предприемаческата среда у нас трябва да бъде сред основните приоритети на държавата.

През последните години в сектора на информационните технологии са създадени 30 000 нови работни места. В момента се работи по оперативна програма в подкрепа на образованието, финансирано от европейските фондове.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна