Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Евроизборите ще са генерален тест, в който политическите играчи ще си дадат среща

Снимка: БГНЕС

Социологът Иво Христов коментира в "Преди всички", че няма противоречие в социологическите изследвания, но подчерта, че това са нагласи, а не обективно съществуващи факти.

Предстоят европейски избори, на тях се гледа като генерален тест за провеждането на избори. Но там няма висока избирателна активност, това е характерно и за други страни. Все пак това ще бъде генерален тест. България е член на ЕС от 2007-а година, но България като цивилизационни, икономически, пък ако щете дори и ментални характеристики е много далеч от европейските. Живеем в паралелни светове, приличаме на обитателите на отдалечените планети от сагата "Междузвездни войни". Те дълбоко не се интересуват какво се случва в центъра на Вселенския свят. Заровени сме в тежки проблеми и не се интересуваме за европейското бъдеще.

Намираме се в една мъртвешка стагнация. Избори веднага, тук и ако може вчера - няма да реши нищо.

Избирателите не са на нивото на системните проблеми, докато хората не разберат, че спасението им е в собствените им ръце.

Кога ще изчистим избирателните списъци - никой не поставя този въпрос.

Живеем в противоречиво общество с взаимноизключващи се интереси. Това, което за един е решение, за друг е проблем. Трябва да решаваме проблемите по някакви правила. За съжаление България е страшно далече от демократическите правила.

Цялото интервю на Силвия Великова с Иво Христов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна