Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Нереалистично е удължаването на забраната чужденци да купуват българска земя

Снимка: БГНЕС
Удължаването на забраната чужденци да купуват българска земя след 2014-та година е нереалистично, коментира премиерът Пламен Орешарски на традиционната си среща в Министерския съвет с представители на протестиращи. Министър-преседателят припомни, че България е подписала договор за присъединяване към Европейския съюз, който е ратифициран от всички държави-членки и припомни:

Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация на останалите 27 страни. Не ми е известно досега в историята си на съществуване на европейските общности да е имало точно такъв тип практика. Теоретично възможност има да се удължи мораториумът, но на практика не е реалистично да стане. Не бихме могли да очакваме, че всичките 27 страни ще ратифицират евентуално наше предложение за удължаване на договора. Достатъчно е само една страна-членка да не го ратифицира, за да не влезе в сила. Струва ми се, че ние говорим повече за психологически страхове, отколкото за някаква реална заплаха или опасност за континюитета на нашите селскостопански площи. Аз лично бих предприел необходимите действия, ако процедурата беше лесна, но когато сте убеден на 99,9%, че процедурата е изключително трудна и практически невъзможна да стане, не си струва да се оспорва договор, по който страната ни се е борела за ратификация на 25-те страни преди да станем член на ЕС.

По време на срещата бяха чути опасения, че с този договор се получава така, че държавни компании могат да изкупуват земи. Премиерът от своя страна обясни: Нашето законодателство и сега го позволява, но не виждам да е направено. И сега може да стане това, но не виждам да е реализирана такава заплаха от много време насам.
По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени