Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Танев: Необходимо е разделяне на администрацията от политиката

Снимка: БГНЕС

Премиерът призна, че в проекто-бюджета за следващата година са съкратени разходите за администрацията с около 10 процента. Но в последствие бе обяснено, че не става въпрос за механично съкращение и че предстоят обсъждания. Според Николай Василев, министър на държавната администрация по времето на НДСВ, повечето правителства са се опитвали или поне са твърдели, че ще се опитат да направят съкращения.

За пореден път се обявява намерение за съкращение и аз горещо подкрепям. Не смятам, че ще има негативни реакции. Обществото е настроено позитивно към това администрацията да бъде по-малка. За съжаление повечето български правителства правят политическа чистка в администрацията. Но то не е свързано с това дали администрацията ще става по-голяма или по-малка. Никакъв анализ не трябва да бъде правен, каза Василев и подчерта, че в това си мнение е доста краен. Има единствен фактор за това дали ще са успешни съкращенията и той се нарича политическа воля. Ако има политическа воля, първо ще се изискват съкращенията и после ще се задават въпроси. Не смятам, че ще има съпротива от страна на администрацията. Понякога само незаетите щатни бройки са между 5 и 10 процента. Изобщо не е много 10 процента.

Проф. Тодор Танев, преподавател в катедрата по "Публична администрация" в СУ отбеляза, че англичаните са измислили един принцип през 1854 година и това е разделяне на администрацията от политиката. Независимост на администрацията от политиката. Почти всичко може да се обясни с този принцип. Ако имаме партии, които разглеждат администрацията като лост и иинтструмент, няма да имаме нищо истинско.  

Чуйте мненията в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна