Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 12-и път ще се проведат "Дни на доброволчеството"

Снимка: БГНЕС

В предаването "Хоризонт до обед" Ива Петрова разказа за инициативата „Дни на доброволчеството“, които ще се проведат за 12-и път:

От миналата година включихме в инициативата като акцент образованието. Доброволците участват в професионалното си качество. Те посещават училища, за да разкажат на учениците за своето образование, за кариерата си, как са постигнали всичко в живота си. Тъй като инициативата се хареса много миналата година, както на доброволците, така и на училищата, тази година сме я разширили две седмици. Включени са 30 училища.

Училищата имат възможност да си посочат тема и специалист, уточни Ива Петрова:

Тази година имаме много конкретно формулирани теми. Те са измислени от учениците и класните им ръководители. Миналата година най-големият хит беше професията на журналиста. Тази година, освен журналисти, в много училища са пожелали да се срещнат с хора, които се занимават с право, с ИТ – специалисти. От няколко училища са пожелали да се срещнат с предприемачи – българи, които са успели със собствен бизнес. Те ще разказват от първо лице какви са били проблемите, какво е хубавото и какво лошо на това да си предприемач.

Спроред координатора на програмата професионалното ориентиране на децата не е застъпено и много често децата, завършващи гимназия, не знаят какво искат да работят:

Аз вярвам, че с нашите доброволци им помагаме те да си изградят практична представа какво искат да работят един ден. Смятам, че така наистина помагаме за кариерното им развитие.

Цялото интервю с Ива Петрова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна