Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни е водеща в света по смъртност от мозъчни инсулти

Снимка: БГНЕС
Страната ни е водеща в света по смъртност от мозъчни инсулти. На Световния форум по неврология, който се открива днес, страната ни ще предложи да се осигури задължителен профилактичен преглед с ултразвук за сърдечно-съдови заболявания за хората над 50-годишна възраст, каза професор д-р Екатерина Титянова.

Мотото на Световния форум е да направим невросонологията приложима за пациента. Става дума за ултразвуковата диагностика за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Ще предложим отново на Лекарския съюз и на Здравната каса веднъж годишно да има преглед на съдовете с ултразвук, каза професор Екатерина Титянова:

Ние ще намерим механизъм това да се реализира, за да може поне населението, което е с по-висок риск от развитие на мозъчно-съдова болест, да бъде обезпечено с едно изследване годишно по Здравна каса.

Във всички болници у нас има доплерови апарати. В големите болници има и второ ниво с образен и необразен ултразвуков метод. В университетските клиники има и трето ниво апаратура, изцяло визуално изследване, каза още проф. Екатерина Титянова:

Този метод в ръцете на необучения специалист е изключително вреден. Може грешно да постави диагноза и пациента да бъде насочен към лечение, което да не е подходящо за него. Не е рядко явление, особено за лекари, които не са невролози, а използват ултразвуковите методи за оценка на степента на стеноза на мозъчните артерии.

На световния форум 50 наши студенти ще бъдат обучени да работят с техника с ултразвук.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени