Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мл. Червеняков: Няма противоречие в БСП заради забраната чужденци да купуват земя в България

Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Младен Червеняков отрече да има противоречия в БСП заради забраната на чужденци да купуват земя в България.

Представителите на БСП и двете комисии са гласували против това решение поради много ясни причини. На първо място, и в момента няма забрана чужденци да купуват земи. Просто трябва да регистрират фирма и тя има право да закупува земя. Второто, това означава промяна на договора за присъединяване за ЕС. Това означава ратификация на тази промяна от 27 страни членки. Имайки предвид за какъв период от време беше ратифициран нашият договор за присъединяване и колко "охотно" се правят промени, то би могло да се прогнозира лесно резултатът от такова гласуване. Такаче ние гласувахме против този мораториум, колкото и добре да звучи.

Очевидно е, че проблем в страната има, каза за ситуацията с бежанците Младен Червеняков.

Ако тази вълна продължава, към края на годината техният брой ще стигне към 12 000. Очевидно е, че този проблем е не само на финанси. Той е въпрос и на отношение към тези хора, възможностите на страната да ги приеме, да им осигури условия, работа, възможностите на страната да спре този поток на чужденци. Всичко това, което ни предоставят по линията на ЕС, имаме информация, че японското провителство отпуска 60 милиона, бразилското правителство изразява готовност да приеме бежанци, но ключовото за нас е ЕС. Що се отнася до границата - трябва да се предприемат мерки да не се допуска нелегално преминаване на чужди граждани през територията на България.

Чуйте в звуковия файл и как Червеняков коментира брифинга на президента Плевнелиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна