Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Държавният глава не трябваше да влиза в обяснителен режим, но ситуацията е ненормална

Снимка: БГНЕС

През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентни опити за дискредитиране на президентската институция. Кой печели от тази дискредитираща кампания? - това попита на брифинг президентът Росен ПлевнелиевНе остана една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се е завихрил скандал. Затова толкова дълго се въртим в омагьосан кръг, от криза в криза, подчерта държавният глава.

Журналистите Галя Горанова от вестник "Сега" и Стояна Георгиева от" Медиапул" коментираха в предаването "Нещо повече" изявлението на президента.

Според Галя Горанова е нелепо и обезпокоително, че държавният глава влиза в обяснителен режим с една медийна групировка и то по обвинения, които счита за несъстоятелни.

Не може един държавен глава да превръща оправданията си в медийно и политическо събитие. Според мен разумното поведение беше да разпрати документалните доказателства до медиите с едно кратко прессъобщение и да остави на тях да правят преценката за неговата невиновност. Групировката спечели като го въвлече в измисления дебат. Да кажеш, че се връща ДС е все едно да не кажеш нищо. Не бива да се влиза в обяснителен режим с тези кръгове, защото те това целят. Това налива вода в тяхната мелница. На фона на такъв проблем, какъвто има - с бежанците - да занимаваме публиката с дребнотемието на гръцката къща, ми се струва несериозно.

Стояна Георгиева мисли, че много неща изглеждат неадекватни.

И вероятно, при други обстоятелства, подобно поведение на държавен глава би могло да бъде окачествено като неадекватно. Но да не забряваме, че ситуацията в момента е ненормална. Държавният глава и по други поводи беше разпространявал докумени, те не могат да стигнат до гражданите, защото една огромна част от медиите са в ръцете на медийната група, за която той говори. При тази тотална манипулация и изкривяване на информация и житейски факти, характерни за повечето медии , е много трудно да се определи верният тон на поведението и верният тон на посланието. Но той дължеше това на обществото.

Чуйте разговора в звуковия файл и репортажа на Лъчезар Цветков от брифинга на Плевнелиев.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна