Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Трябва да изпълним хуманитарния си дълг по отношение на бежанците

Снимка: БГНЕС

Когато не защитавате лични каузи, а национални няма от какво да се притеснявате, така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса как се е чувствал на заседанието на Съвета на Европа в Брюксел.

Вярно е, че не бях дебютант. /../ Форматите на разговорите на Европейските съвети са такива, че всеки откровено излага своята кауза, опитва се да я защити и много е важно да имате аргументи. Това, което често е слабост в нашите позиции – ние искаме нещо, но трудно го аргументираме и затова не са редки случаите, когато не се приемат нашите тези.Така че, ще се постарая и занапред всичко, което защитаваме като национална кауза да бъде добре аргументирано. Например на този Съвет имахме добра аргументация и искането ни да се включат и Югоизточните граници на общността, а не само Средиземноморието, беше прието от останалите лидери и от президента на Европейския съюз, обясни Орешарски.

На въпрос, не се ли създават прекомерни очаквания за европейска помощ за бежанците, премиерът Пламен Орешарски отговори:

Създават се такива очаквания. Аз също споменах на няколко пъти, че очакваме помощ от Европейския съюз. В никакъв случай обаче, не бива да мислим, че тази помощ ще покрие всички наши разходи. Прекалено голям проблем за всички европейски страни са бежанските вълни – както за страните, които ги приемат на първа линия т.нар. фронтови държави, така и останалите, които са крайни дестинации. По този въпрос от години се спори в рамките в рамките на двустранните срещи на Европейския връх. Тъй като северните страни, макар да няма видима бежанска вълна, те пък най – често са крайни бенефициенти и трябва да изразходват много средства за социална адаптация на бежанците. Предстои на следващия Европейски съвет да се дискутират тези въпроси. Гръцкото председателство от началото на следващата година от сега декларира, че ще постави този въпрос между водещите, най – важните въпроси. Аз имах разговор с гръцкия премиер Самарас и той прие да посети нашата страна до края на тази година. Би било най – добре от бъдещото председателство на ЕС да разберем приоритетите на Гърция. Много от основните точки, които ще предложи Гърция, отговарят на нашите приоритети, каза премиерът Орешарски.

Ние трябва да изпълним нашия хуманитарен дълг и да разчитаме в същото време, но не напълно на европейската солидарност. Ние и сега получаваме помощ от нашите партньори. Очакваме и финансова, не само техническа помощ и с продоволствия. Ако някой мисли, че Европа ще покрие на 100 процента нашите разходи – това за съжаление не е така, каза Пламен Орешарски.

Условията, при които живеят бежанците и ксенофобското отношение на някои наши политици към тях, Пламен Орешарски коментира така:

Това за ксенофобското отношение вече се коментира в негативен план в Брюксел. Аз използвах повода и от там да се обърна към нашия политически елит, да бъдем по – сдържани, да показваме по – голяма хуманност, каза Орешарски.

Относно окупацията на Софийския университет и протеста на студентите Орешарски заяви, че е готов на диалог с тях.

Има много неща, които студентите да ми кажат и аз да им кажа. Струва ми се, че може да направим диалог с тях, каза премиерът.

Цялото интервю с премиера Пламен Орешарски чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна