Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от УНСС блокират централния вход на университета

Снимка: УНСС

Като израз на съпричастност със студентите от Софийския университет студентите от Университета за национално и световно стопанство блокираха централния вход на университета си, като застанаха на стълбите.

В ръцете си държат транспаранти с надписи "Окупация", "Толкова ли няма поне един експерт по оставки", "Това правителство не бе изборът на младите и интелигентните хора в България", "Ние не спим", "Студентите отвръщат на удара" и "Оставка".

В предаването "Преди всички" Петя Джонгова от УНСС обясни: Смятаме да водим диалог с нашето ръководство. Надяваме се, че той ще протече нормално, в рамките на добрия тон. Както ние имаме някакви задължения към този Университет и към институцията като цяло, смятаме, че имаме и права в него. Искаме да покажем, че и студентите от УНСС също обявяват пълната си подкрепа към окупацията на Ректората на СУ и също към останалите студенти от НБУ, от Техническия, от НАТФИЗ, от Медицинския университет, от Пловдивския университет. На този етап смятаме да започнем отпред с протест, така че да бъде видян, да стане ясно, че и в УНСС има хора, които подкрепят протестните действия. От там нататък след разговора с ръководството ще се вземе решение дали ще бъде окупирана само една зала, или ще бъде спрян целият учебен процес. Проблемът е, че половината ни сграда е затворена поради пропадане, т.е. нещата са малко по-деликатни. Подчертаваме, че нямаме никаква партийна и политическа обвързаност. Ние можем да проверим хората чрез студентските книжки. Ако получим допълнителна информация, че те са членове на партия или са в листите на такава, ще бъдат изхвърлени от протеста.

Около 13 часа все още не беше ясно дали протестната реакция на студентите от УНСС ще прерасне в постоянна окупация на учебното заведение. За същия час беше насрочена лекция на депутата от БСП и бивш вицепремиер в кабинета "Виденов" Румен Гечев. Тя трябваше да се проведе в аудитория 4026, но преди началото й беше поставено съобщение, с което студентите се уведомяват, че занятията се отменят за следващата седмица поради извънредното заседание на Народното събрание.

По време на предишната лекция в същата зала протестиращите студенти влязоха и помолиха колегите си да я освободят. След като това се случи протестиращите  помолиха медиите да излязат навън, но не отговориха дали тази зала ще бъде окупирана постоянно. 

Паралелно с това част от студентите се срещнаха с ректора на УНСС проф.Стати Статев. От срещата им се очаква да бъде намерен компромисен вариант за зала, където протестиращите ще могат да се настанят. От разговор, провел се по-рано между студентите и ректора, стана ясно, че той е против денонощната окупация и по-скоро е склонен да предостави помещение. Според него университетът не е място за политика, а храм на науката.

Да се окупира не е цивилизовано, не се правете излишно на герои, няма смисъл, обърна се проф. Статев към студентите.

Според студенти братът на финансовия министър Петър Чобанов, който е преподавател в УНСС, влизайки в кабинета си е премахнал транспарантите, закачени на вратата, на които пишело:"Искане №1: Незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски" и "България е в ремонт. Моля, извинете ни за неудобството". 
 

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна