Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Даскалов: Темата с политизацията на висшето образование е заигравка на управляващите

Снимка: Дневник

Темата с политизацията на висшето образование е основна заигравка в устата на управляващите. Ако действително висшето образование не е въпрос на политика, на управление в публичния сектор, то защо тогава политици въобще коментират тази тема. Би трябвало тя да бъде ирелевантна за тях. Това каза активно протестиращият студент и главен секретар на Националното представителство на студентските съвети Кристиан Даскалов в интервю за предаването "Преди всички".

Според него висшето образование е пряко свързано с политиката на страната: Ясно е, че висшето образование е част от политическия живот на страната. Ясно е, че то не свършва в академичната аудитория. То продължава с реализацията на младите хора и е логично младите хора на студентските скамейки да искат реализация в една държава - такава, каквато те я виждат – с висок морал и с бъдеще. Затова за нас нещата са свързани, не може да се прави такова разделение, каквото искат да поставят някои политици.

По отношение на студентите, които не подкрепят протестиращите си колеги, Даскалов каза: Заигравката на политиците върши работа в една обществено политическа среда с ниска степен на доверие в политиката, въобще ниска степен на доверие между гражданите и институциите. /…/ В тази среда е нормално не всички студенти да са негативно настроени към това, което правим. Единственият начин да се промени такава нагласа е самите те да заповядат, да отидат да говорят с колеги от окупираните аудитории и да видят, че в действителност каузите и идеите са максимално чисти. Те са стратегически, визионерски и бунтарски и са далеч от каквито и да е било партийни и политически заигравки.

Студентите призовават на 10-и ноември всички да излязат на протест пред Народното събрание.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна