Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмад Хоро: Бежанците са жертви на измами у нас

 Ахмад Хоро: 70-80% от бежанците приемат България като междинна спирка
Снимка: БГНЕС

Досега не съм изпитвал страх, вървейки по улиците на София, но сега се страхувам. Това каза Ахмад Хоро от Асоциация "Приятели на Сирия" в интервю за предаването "Преди всички". От 1981-ва година той живее в София.

Проблемът според мен е в законодателството. Трябва да се прави разлика между бежанците и нелегалните имигранти. Алжирецът (Салахедин бин Аладин, нападнал 20-годишна продавачка в магазин в София - бел. ред.) попада в групата на имигрантите. В законодателството има проблеми, които не са подредени както трябва. Един имигрант, когато има отказа от статут на имигрант, той обжалва делото по няколко пъти, а това дава възможност за корупция. И в момента корупцията е най-актуалният проблем, който създава такава ситуация, каза Хоро.

Сирийските бажанци постоянно ми звънят за помощ, защото няма къде да останат. Този проблем е най-често срещан в лагера в Харманли. Това е станало като бизнес. Някои адвокати, разбира се, има и чужденци, които са в играта, им дават адреси и на човек взимат по 100 евро. Дават им адрес, който или го има, или е адрес на офис, или адрес на Кюрдския културен дом. Те идват и се натрупват, но там няма място за спане. Това се случва всеки ден с автобуси. Преди 10 дни, една вечер, три-четири автобуса са натоварени с хората. По 100 евро на човек и са ги изхвърлили по улиците на София и от там идват други проблеми, като останат по улиците. Има всякакви хора – престъпници, наркомани и т.н., разказа той.

Хоро обясни, че голяма част от бежанците, настанени в центровете у нас, гледат на България като на междинна спирка: 70-80% от тях са такива. Да получат статут и да заминават някъде. По-голямата част имат адреси да заминават в Европа. Другата част, която няма близки и познати в Европа, очакват, ако се подобри положението в Сирия, да се връщат там.

На въпрос дали ще се увеличава бежанският поток към България, Хоро отговори: Ще се увеличава, да, защото ситуацията в Сирия се влошава всеки ден и до ден днешен няма никакви надежди, че този проблем ще бъде решен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна