Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Захариева и Трендафил Василев гостуват в „Часът на думите”

Снимка: Архив
Надежда Захариева е израснала в Сандански. Завършила е френска филология в София. Макар да притежава несъмнена и оригинална литературна дарба, дълги години бе възприемана повече като спътница на големия поет Дамян Дамянов. Стихове пише още от юношеските си години. Нейни произведения са превеждани на английски, френски, словашки, руски и редица други езици. Издала е многобройни книги с поезия, сред които „Живот като живот”, „Казвам се Надежда”, „Нелюбовно време”, „Въже от свобода”, „Гълъб ме споходи на Игнажден”, „Пепел от страст”, „Една Надежда”. Автор е на автобиографичния роман в две части „Смет за сливи” и психологическата драма „Тя и тримата”. По нейни стихове са написани много песни, станали любими на българската публика като „Може би” на група „Сигнал” и „Любовта е” на Хайгашот Агасян. Резултат на нейния открит характер и дарбата й да общува са постоянните й срещи с публика. Носителка е на национални и международни награди за поезия. От 2005 до 2009 година Надежда Захариева е заместник-министър на културата.
Трендафил Василев е роден през 1940 г. в село Момино, Хасковско. Завършва гимназия в Димитровград, а по-късно Военното артилерийско училище в Шумен и Военната академия „Г. С. Раковски” в София. В началото професионално-творческият му път е свързан с военни издания – работи в списание „Армейска младеж”, бил е главен редактор и директор на Военно издателство. През 1997-1998 г. е управител на издателска къща „Иван Вазов”, от 1998 до 1999 г. е в издателство „Български писател” като негов главен редактор и директор.
В края на 2000-а създава издателство „Българска книжница”, на което е управител. За 10-годишното си съществуване издателството се утвърди в българското книгоиздаване, даде живот на близо 250 заглавия. Трендафил Василев е автор на стихосбирките „Кръговрат”, „Нощен календар”, на лиричния животопис „Момино”, претърпял 3 издания, „Кръстопътен град”, „Искри невидими”. Миналата година на книжния пазар се появи неговата книга „Случило се, разчуло се…” – анекдотични случки от живота, през същата година излезе и книгата му с избрани стихове „Стрък от живота”.
Награждаван е с редица литературни отличия. Носител е на Националната литературна награда „Изворът на Белоногата” (2005).
По публикацията работи: Гриша Трифонов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна