"Небеса" – първата стихосбирка на Димитър Пишев

Актьорът и музикант Димитър Пишев представя първата си стихосбирка "Небеса". Стиховете са писани в продължение на години. Редактор на книгата е Росен Карамфилов. А илюстрациите към нея са на художника Кольо Карамфилов, а нейн редактор е синът му – Росен..

публикувано на 23.03.23 в 09:05

Ключове към Биньо Иванов

В Културния център към Софийския университет се проведе разговор-четене по повод антологията "Зрящият е хляб" – избрано от поезията на Биньо Иванов. "Зрящият е хляб" е третата книга от поредицата "Поет за поета", в която съвременни поети представят..

публикувано на 23.03.23 в 08:55

Светла Ненова, изкуственият интелект и феноменът "гледна точка"

Когато искаш да видиш себе си, какво друго ти остава, освен да започнеш да се оглеждаш в нечие отражение? В света, в който живеем, да дадеш близък план на идентичността си – изглежда точно толкова лесно, колкото и да приближиш другия до теб. Ако той е..

публикувано на 23.03.23 в 08:25

Живите легенди: Кийт Джарет

Продължение на темата от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет.  Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора,..

публикувано на 22.03.23 в 22:40
Нева Мичева

Актриса зад кулиса

В епизод 493 "Трамвай по желание" среща своята публика с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева. Преводачът е оскубан петел, споделя някога пренебрежително в свое интервю големият писател Емилиян Станев. "В театъра звезди най-често..

публикувано на 22.03.23 в 17:15

Никол Краус излиза на български с "Да си мъж"

Какво е да си мъж и какво е да си жена, нищят без капка свян разказите в "Да си мъж" – безстрашни, прями и емоционални. Десетте истории в книгата кръстосват земното кълбо от Швейцария, Япония и Ню Йорк до Тел Авив и Южна Америка и ни срещат с мъже, които..

публикувано на 22.03.23 в 16:00

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica  на  Женски пазар/Zhenski Pazar Market  представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова. “Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези..

публикувано на 22.03.23 в 14:24
Мария Стефанова

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка". "Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето,..

публикувано на 22.03.23 в 14:10

Ново издание на "Сърца за изтръгване" от Борис Виан

Едно от знаковите произведения на Борис Виан в превод на Андрей Манолов вече е част от  Бисерната поредица  на утвърдено наше издателство. В настоящото издание е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво..

публикувано на 22.03.23 в 11:50
Н.Пр. посланик Байя Бенсмаил в студиото на програма „Христо Ботев“

Културното наследство и музеите на Алжир във фокуса на културния туризъм

На 20 март се навършват 61 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Алжир. По този повод гост в това предаване е Н.Пр. г-жа Байя Бенсмаил – Извънреден и пълномощен посланик на Алжирската демократична и народна република в..

публикувано на 22.03.23 в 11:27