Алесандро Масачи

Алесандро Масачи – една млада надежда на киното от българо-италиански произход

Новата съвместна инициатива с програмата на БНР за българите в чужбина, Радио България ще представя интересните съдби на наши сънародници зад граница и техните постижения в областта на културата, спорта и образованието. Днешното издание запознава..

публикувано на 01.03.24 в 09:06

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на..

публикувано на 01.03.24 в 08:45

Мариета Ценова събира фолклора и Фрида Кало в изложба

"Първата ми среща с тъкани от фолклора беше с останалото от гардеробите на двете ми баби – ръчно тъкана вълнa, копринен и памучен кенар, щамповани одеяла, солирани бръчници, дантелени покривки, завеси... Опитвах да науча повече за произхода им, техниките на..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между..

публикувано на 29.02.24 в 17:25
Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Първа национална среща на музейните педагози

Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на Първата национална среща на музейнте педагози. На 1 март от 13:30 ч. събитието ще събере 33 представители на 19  музея в България, като целта е да се открои ролята на музеите в..

публикувано на 29.02.24 в 13:07

Неслучайно присъствие: филмов портрет на Мариела Гемишева

По традиция последният ден от февруари на всяка високосна година е запазен в програмата на Чешкия център в София а пърформансите и проектите на международната модна дизайнерка и пърформанс артистка Мариела Гемишева. Проектът тази година изгражда неин..

публикувано на 29.02.24 в 12:55

Анастасия Стоева и дебютната ѝ стихосбирка "Неизвършени престъпления"

Нощ в музея събирам картини от различни епохи на живота си: античността на детството, когато като Платон питах какво е добро; а после – тъмните векове, в които котките приличат на криви хора и рицари пробождат лами и дракони; ренесансовият портрет на..

публикувано на 29.02.24 в 12:36

Колко експериментална може да бъде детската илюстрация

Три български илюстраторки попаднаха в една от предварителните селекции за Изложбата на илюстраторите, част от Панаира на детската книга в Болоня. С една от тях – Елена Жаблянова, създателка на рисунките към поредицата "Патиланско царство", "Али и..

публикувано на 29.02.24 в 11:11

Българската кандидатура за Европейска литературна награда ще бъде обявена днес

"Екстазис" на Радослав Бимбалов, "Дом за начинаещи" на Емануил Видински, "Ловецът на русалки" на Красимир Димовски, "Ловецът на пеперуди" на Костадин Костадинов, "Звезди под клепачите" на Николай Терзийски и "Хагабула" на Тодор П. Тодоров –..

публикувано на 29.02.24 в 10:10