Може ли изкуството да ни излекува от дигиталното пристрастяване?

Университетският театър на Нов български университет се заема със сериозната тема за дигиталното пристрастяване в мултижанровия спектакъл "Отвъд мрежата". "Разглеждаме дигиталните зависимости и смятаме, че изкуството може да противодейства – казва..

публикувано на 15.02.24 в 09:10

Вестник "Стършел" на 78

На 15 февруари се навършват 78 години от създаването на в. "Стършел" – вестникът на по-веселата България! Сатирата, фейлетонът, смехът през сълзи извеждат, може би, най-правилния път да се преживее и надскочи политическия, икономическия и обществения живот..

публикувано на 15.02.24 в 08:40
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с номинации в три категории за наградите "Икар"

Съюзът на артистите в България вече обяви номинациите за тазгодишните награди "Икар", които се присъждат на най-добрите постижения в сценичните изкуства. Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" има номинации в три категории за..

публикувано на 14.02.24 в 15:20
Снимката е илюстративна

Световен ден на даряването на книги: Как се създават млади читатели?

Да отглеждаш читатели, да обгрижваш потребността да се чете, да даряваш на децата не просто книги, а отношение към самото четене. В Световния ден на даряването на книги в "Нашият ден" говорят две личности, посветили ежедневието си на общуването с..

публикувано на 14.02.24 в 09:40

Какво е да създаваш "театър в апартамент"

Пиесата "Лека нощ, мамо" на американската писателка Марша Нормън ще оживее по един необикновен начин, именно в апартамент. Сценографично представлението не се представя на сцена, а в истински апартамент. Сюжетът изправя двете героини на кръстопът пред..

публикувано на 14.02.24 в 09:08
Фредерик Бегбеде

Бегбеде предизвиква новопоявилите се пророци с нова книга

"Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" е най-въздействащата книга на Фредерик Бегбеде в превод на Росица Ташева. Бегбеде прави опит да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее. С брутална откровеност и безпощаден хумор..

публикувано на 14.02.24 в 08:45

"Нека ти разкажа" – кратки истории за хора, които се борят да живеят дълго

Книгата на София Иванова "Нека ти РАзКажа" има за цел да разгърне чрез кратки истории, мисли и диалози проблемите, чувствата, емоциите, победата над страха, пътя на човек, чул страшната диагноза рак. Книгата отговаря и на въпросите, които следват от това...

публикувано на 13.02.24 в 17:34
Крум Родригес

Крум Родригес и киното като общуване

Питате се как оживява сценарият в кадър ли? Крум Родригес знае отговора. Той е от тези, които гледат през визьора на камерата във филми като "Майка", "Подслон", "Виктория", "Урок", "Слава", "Бащата", "Анонс", "Гражданинът светец". За последния скоро..

публикувано на 13.02.24 в 15:06

"Отправяне към Годо" – въпросът за чакането на Бекет през танц

"Отправяне към Годо" е спектакъл, в който се разглеждат темите за самотата, загубата, объркването и търсенето на свързване. Двама изгубени персонажи навлизат в празнота, привидно лишена от време и пространство, издирвайки връзка – със собствените си..

публикувано на 13.02.24 в 13:56

"Дъщерята на художника" – първият български анимационен филм с изкуствен интелект

Филмът "Дъщерята на художника" на художник-аниматора Димитър Димитров-Анимитер е първият български анимационен филм, в основата на чието създаване стоят образи, генерирани от изкуствен интелект. Филмът вече се разпространява успешно из световните..

публикувано на 13.02.24 в 08:05