"Дерида" с нов важен проект и премиера

Два информационни повода ни насочват към "Дерида". Единият е новият европейски проект, който ще развива на международно ниво образованието на хората за съвременна култура и съвременен танц. Предвижда се използване на виртуална реалност. Днес (20..

публикувано на 20.02.24 в 08:44

За влиянията и вдъхновенията

Това, че българската артсцена днес е част от международната, е несъмнено. Дори само поради факта, че българските художници пътуват, правят изложби къде ли не, живеят и работят в България или в чужбина, а често и в България, и в чужбина. Драстична е..

публикувано на 19.02.24 в 14:55
Александрина Валенти

"Бривидо" – една дълга любовна поема

В света на поезията думите не са просто звуци, а скъпоценни кристали, които разкриват най-скритите ъгли на човешката душа. В този свят на естетика и емоция се вплитат животът, любовта и творчеството, като ги превръщат в нещо повече от просто думи – в..

обновено на 19.02.24 в 14:10

Първите обявени международни гости на 28-ия София филм фест

28-ият Международен София филм фест ще бъде открит на 13 март в Зала 1 на НДК. Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март. Освен да съпреживеят заедно киноисториите, зрителите ще могат да се срещнат с..

публикувано на 19.02.24 в 13:15

"Една нощ в операта с музиката на "Куин"

"Една нощ в операта с музиката на "Куин" – мащабно, панорамно, не се притеснявам да използвам и прилагателното "грандиозно" – каквото е достойно за задължаващите гигантски мащаби на техни британски величества. След като взриви публиката в зала 1 на..

публикувано на 19.02.24 в 11:42

"Аз съм Левски" – незаснетият филм за Апостола

"Десетки художници мечтаеха да го нарисуват. Портретите донякъде наподобяваха лика му, но един с друг не си приличаха. Всеки българин си има по един свой Левски и затова е твърде ревнив към неговия образ. И за нас той остана неуловим, какъвто беше..

публикувано на 19.02.24 в 11:26

"Тъга по изгубената модерност" – Група ХХL в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна представя проекта на галерия "Артмарк", наречен "Тъга по изгубената модерност". Включва живопис на художниците от Група XXL – Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов...

публикувано на 19.02.24 в 08:50

Новата изложба на Юлиана Текова – градината като възможна утопия

Във време на развиващ се алгоритъм със "студена емпатия" и хегемония на хората над живата природа, градината е една от възможните утопии. На 19 февруари от 18 ч. в галерия "Аросита" се открива изложбата на Юлиана Текова "В дълбините на зимата..

публикувано на 19.02.24 в 08:46

Благоевградският театър с четири номинации за наградите "Икар"

Съюзът на артистите в България обяви номинациите за тазгодишните награди "Икар", които се присъждат на най-добрите постижения в сценичните изкуства. Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград има четири номинации за престижното отличие. Те..

публикувано на 18.02.24 в 08:50

Виолончелистът Лъчезар Костов пристига от Балтимор за концерт с Нов симфоничен оркестър

На 26 февруари, в зала "България“ от 19,30 ч. концерт ще изнесе Нов симфоничен оркестър с диригент Петко Димитров. Солист е Лъчезар Костов – виолончело (САЩ). В програмата ще звучат творби на Антонин Дворжак – Концерт за виолончело и оркестър, си минор,..

публикувано на 17.02.24 в 09:35