Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание...

публикувано на 26.01.23 в 09:25

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза...

публикувано на 26.01.23 в 08:30
Сирак Скитник

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник. Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и..

публикувано на 25.01.23 в 16:55

Знаем ли какво искаме за децата си

Ако съдим по остротата на емоциите около сюжети, свързани с образованието на децата ни, явно сме много чувствителни към темата. Дали обаче знаем какво образование искаме, как си представяме целите му и очакваните резултати, какви хора бихме искали да..

публикувано на 25.01.23 в 08:20

Човек се ражда в думите

Далеч преди да се появи на бял свят, дори преди да бъде заченат, човек се ражда в думите на своите баби и дядовци, които по един или друг начин поставят пътя му, смята проф. Моника Богданова , преподавателка във Факултета по педагогика на Софийския..

публикувано на 24.01.23 в 08:15
Атанас Димитров

Еврика! Успешни българи: Атанас Димитров

"С усилия и желание можеш да разбереш всичко и да се справиш с всичко", казва Атанас Димитров. Той е ученик в 12 клас в Софийската математическа гимназия, запален е по точните науки. Носител на стипендия на фондация "Еврика", има и медали от международни..

публикувано на 23.01.23 в 17:05

Екранната болест

Ако видим на улицата през деня човек, който надига бутилка алкохол, за да си успокои нервите или да прогони скуката, сигурно ще се шокираме. Не така реагираме, ако човекът, вървейки, гледа телефона си, може даже да не го забележим, гледайки нещо на своя...

публикувано на 22.01.23 в 09:05

Българският език, култура и изкуство пазят духа на добруджанци през двата румънски режима

След злополучните войни от началото на ХХ век Южна Добруджа е откъсната от България и на два пъти – между 1913-1916 и 1919-1940 г., е присъединена към Кралство Румъния. Чуждата власт ни най-малко няма намерение да запази националната идентичност, езика и..

публикувано на 21.01.23 в 10:10

Круизът е като филиал на ООН

Изградени от книги и филми, представите на повечето хора за круиз са за дълго романтично плаване, където официалните тоалети са задължителни, а на борда можете да срещнете интересни хора. В наши дни това е просто индустрия. Нещо като плаващ хотел с..

публикувано на 20.01.23 в 08:30