В Куба е най-голямата сладкарница за сладолед в света

В предишно издание на "Покана за пътуване" в захлас слушахме архитект Илия Миладинов, който ни разказа за Куба – страната, в която живее повече от половин век с кратки прекъсвания. Ще припомня, че той е съавтор на паметника на Христо Ботев в Хавана,..

публикувано на 29.11.23 в 09:31
Акад. Чавдар Славов

Мовембър или време за мъже…

Тематичен разговор с акад. Чавдар Славов, ръководител на Клиниката по урология и андрология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". В диалога с известния лекар и учен поставихме акцент върху познати проблеми: уголемената простата (ДПХ), онкологичните диагнози..

публикувано на 29.11.23 в 08:23
Доц. Венера Байчева, Венета Гаврилова и Мила Милиева

Българският език е предпоставка за адаптация и успешен диалог между хора от различни култури

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов "Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци ", организирана от катедрата "Български език като чужд" на..

публикувано на 28.11.23 в 09:15
Зам.-министър Ирина Щоново и Валери Коничева

Еврика! Успешни българи: Валери Коничева

Валери Коничева, студентка 4 курс в специалност "Финанси и счетоводство на английски език" в УНСС, спечели стипендията на името   академик  Евгени Матеев  на фондация „Еврика“ за втори път. През 2020 година Валери печели почетната титла "Студент на..

публикувано на 27.11.23 в 17:05

Лика Ешкенази и "Песента на гугутките"

"Л – като Лика; Л – като Любов; Л – като лидер" – така политоложката доц. Албена Танева, водена от женския си усет или от аналитичния си ум, определя етно и поп певицата Лика Ешкенази. Повечето хора я познават именно като етно и поп певица. Екипът на..

публикувано на 27.11.23 в 12:24

Куба е имала цветна телевизия още през 1950 година

Журналистическият късмет ме срещна с архитект Илия Миладинов (на снимката), съавтор на проекта за паметника на Христо Ботев в Хавана, заедно с кубинския скулптор Карлос Рохас. Монументът бе открит на 3 март 2023 година на емблематично за кубинската..

публикувано на 26.11.23 в 10:20
„Луцифер“, гравюра от Гюстав Доре

За природата на дявола

"Природата на демоните е такава, че сетивата на въздушното им тяло лесно надминават тези на земните тела, а по бързина – поради по-голямата подвижност на това въздушно тяло – несравнимо много превъзхождат не само хората и зверовете, но и полета на..

публикувано на 25.11.23 в 17:10
Д-р Лилия Старева, Цвета Николова, Мариам Търкауй и Ивелина Иванова (отляво надясно)

Фондация "Детето и фолклора" с Клуб на младия журналист

Целият месец ноември минава под знака на будителството. Затова в "Познати и непознати" за пореден път говорим за съхранението на Духа; за младите хора, които "ще поемат поста ни", за да я има България. И друг път сме представяли дейността на фондация..

публикувано на 24.11.23 в 13:04

Записано в камъка

С фразата "написано върху камък" означаваме нещо непреходно и призвано да остане, ако не във вечността, то поне за дълго. Понякога за толкова дълго, че разчитането на написаното изисква специални умения, още по-сложно става, когато знаците са стояли..

публикувано на 24.11.23 в 08:10

Проф. Момар Сек за Тераанга – гостоприемството в Сенегал

В галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи гостува изложбата "Нашият свят" с произведения на Момар Сек. Той е визуален артист от Сенегал и Швейцария, гражданин на света, носител на наградата на ЮНЕСКО за..

публикувано на 23.11.23 в 09:25