Вечните изоставащи ли са учителите в надпреварата с технологиите

Въпросът важи както за учителите по различни предмети, така и за преподавателите по "Информационни технологии". Преобладаващото впечатление е, че учителите, особено от по-възрастните поколения, се справят с технологиите по-зле от учениците и от..

публикувано на 28.02.23 в 10:10

Себепознанието в дигиталната епоха

"Всеки човек има частен, публичен и таен живот", казваха героите на филма "Напълно непознати" на Паоло Дженовезе. В него група добри приятели се събраха на вечеря и започнаха игра, при която бяха длъжни да покажат на останалите всички съобщения, които..

публикувано на 28.02.23 в 09:05

Еврика! Успешни българи: Елица Петкучева

Тя е носител на наградата за млад изобретател на фондация "Еврика" за 2022 год. Получава я като съавтор на изобретението "Метод за синтез на електрод за приложение като електрокатализатор за реакция на отделяне на кислород". При награждаването първите ѝ..

публикувано на 27.02.23 в 17:10

Понякога природата е по-страховита от човешкото въображение

Кога сме склонни да проявим най-лошото или обратно – най-доброто – от природата си? Как действаме, когато сме подложени на хроничен стрес? Как избираме съюзници и кога се обединяваме с някого срещу общ противник? – тези и още много други въпроси изследва..

публикувано на 26.02.23 в 09:05

Пирамидите в Гиза официално са три, но в цял Египет са над 80

Мнозина асоциират Гиза само с пирамидите, но всъщност със своите два милиона население това е третият по големина град в Египет след столицата Кайро и Александрия. Самият некропол на фараоните, ширнал се върху 2000 кв.м. с прочутите пирамиди на..

публикувано на 26.02.23 в 08:45
Нели Колева (вляво) и Венета Гаврилова

Парите за образование – не "усвояване" срещу дейност, а инвестиране срещу резултат

Макар че финансирането на средното образование и заплащането на учителския труд не са на мечтаното равнище, е факт, че в последните години в сферата постъпват значителни суми по европейски програми и от държавния бюджет. Дали обаче похарчените милиони..

публикувано на 24.02.23 в 10:40

Майчин, роден, семеен, по произход… български език

В календара на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, съкратено ЮНЕСКО, 21 февруари е Международен ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културното многообразие по света, отбелязва се от..

публикувано на 23.02.23 в 09:37

Русия – прокобата на Украйна

На 24 февруари се навършва една година от агресията на Руската федерация против суверенна Украйна. За това време от североизток идват към нас страшни и кървави новини: Ирпен, Буча, Херсон се превърнаха в нарицателни за безогледно и против всякакви..

публикувано на 23.02.23 в 08:35

За Виктор Франкъл и логотерапията

Основоположник на Третата Виенска школа по психотерапия, както още наричат Логотерапията, и бивш концлагерист, Виктор Франкъл е един от ярките примери на XX век за това, как човечеството може не просто да преодолява страданието. То може да се учи от него...

публикувано на 21.02.23 в 11:45

Всичко, което трябва да знаете за паспортите и визите – в една апликация

Българският арменец с канадско поданство Арман Артон е гражданин на света и като такъв е създал, заедно с екипа си, напълно безплатно приложение. С него, щом сканирате заглавната страница на паспорта си или просто изберете страната му на издаване и..

публикувано на 21.02.23 в 10:05