Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна. Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото..

публикувано на 24.05.23 в 13:05

Как славянските просветители светите Кирил и Методий станаха нашите български първоучители

"Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил" – така е написал в своя Български всеучилищен химн Стоян Михайловски, точно така го пеем и ние – от невръстни азбукарчета до белокоси хора – и сме..

публикувано на 24.05.23 в 08:05

Подземните герои, които правят живота на Земята възможен

Гъбите са ключът към разбирането на света в който живеем, но в много голяма степен живеят скрити от човешкото око и повече от 90% от видовото им разнообразие остава недокументирано. Това провокира както научния интерес, така и творческото въображение...

публикувано на 23.05.23 в 11:45
Проф. Златимир Коларов

Прозаични диагнози

Един роман със заглавие "По тънката повърхност на леда" бе формалният повод да ни гостува проф. Златимир Коларов. Авторът е утвърден български ревматолог, но и писател, сценарист, човек с развит естествен интелект. Говорихме предимно за ревматология, но..

публикувано на 23.05.23 в 08:35

Еврика! Успешни българи: Йорданка Ламбова

Те е последен курс в Националния военен университет в Шумен, специалност алтилерия, ПВД и КИС и е носителка на именната стипендия "Джон Атанасов" на фондация "Еврика" за 2022-2023 г. Като курсант 5-ти курс отговаря за останалите момичета във факултета...

публикувано на 22.05.23 в 17:05

След XVI национална олимпиада по гражданско образование

В началото на май станаха известни резултатите от националния кръг на олимпиада по гражданско образование. Ученици от първи до 12 клас от различни училища в страната, разпределени в 4 възрастови групи, се представиха със свои граждански проекти, като..

публикувано на 22.05.23 в 16:40

Инките принасяли в жертва деца

В Музея на андинските светилища перуанския град Арекипа сърцето ви се разкъсва пред почти съвършено запазената мумия на принесено в жертва младо момиче. Наричат я свойски "Хуанита", но никой не знае истинското ѝ име. Просто на 8 септември 1995 година..

публикувано на 21.05.23 в 12:35
Радост Йовкова, Йордан Стоилов, Ивайло Александров и Ана-Мария Антонова (отляво надясно)

Студенти показаха знания и любов към българския език

В разгара на празничния месец май първокурсници от различни специалности на големите ни държавни университети – Софийския, Великотърновския, Пловдивския, Шуменския, Югозападния и Бургаския – се включиха в Националната олимпиада по езикова култура за..

публикувано на 20.05.23 в 12:10

Зелено възстановяване и справедлив преход – как е в Швеция

Трилиони долари бяха дадени за съживяване на икономиките след Covid -19 и за зелено бъдеще, но дали тези разходи наистина работят за постигането на оптимистичните цели. Отговорност на медиите е да гарантират, че мерките за зелено възстановяване и..

публикувано на 19.05.23 в 09:05

...Сигурно са полудели?

Част от заглавието на филм, посветен на боговете и на първичния начин на живот в различни части на света. "За здравето" обаче акцентира върху хората и техните днешни проблеми. Поканихме на разговор видни психиатри, които все повече се утвърждават като..

публикувано на 16.05.23 в 17:25