"Реторика" по бързата процедура

Доста векове и вода са изтекли, откакто бащите на реториката са положили основите на изкуството чрез слово да бъдат изложени и защитени идеи и позиции, публиката да бъде убедена в правотата на нечие мнение, а чуждото да бъде оборено с аргументи и т.н...

публикувано на 18.03.23 в 10:55

Да правиш педикюр на слон в Тайланд

Всяка година в Тайланд на 13 март отбелязват Деня на слона. В древната столица Аютая сервират зрелищен плодов пир за симпатичните гиганти. В Страната на усмивките те понякога са работни добичета, просят по улицата, а в безбройните паркове и сиропиталища..

публикувано на 17.03.23 в 09:10

Райна Соколова: Ако животът ни има смисъл, ние ще продължим

Райна Соколова е психолог и логотерапевт. Логотерапията е психотерапевтична школа, чиято основна философия е свързана с търсене на смисъла в човешкия живот. А какъв е той за нашата героиня? Семейството и работата – това да помага на другите да открият..

публикувано на 16.03.23 в 17:30
Иларион Макариополски

Борбата за църковна самостоятелност – политически подвиг

"Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев разказа за една от най-значимите самостоятелни български акции, продължила близо век и половина в новата ни история – борбата за църковна независимост. Каква е била ролята на заиграването с..

публикувано на 16.03.23 в 08:15

Епизод 2: Победител или мъртъв

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на..

публикувано на 15.03.23 в 10:35

Добрата/лошата майка в средновековни правни текстове

Многобройните книги, статии, сайтове и социални форуми, посветени на съвременното родителство и най-вече на майчинството, освен че могат да докарат пристъпи на чувство за вина у простосмъртните, свидетелстват за особеното обществено внимание към ролята..

публикувано на 15.03.23 в 08:15

Синдромът на неукротимата коса

Има дни, в които всичко върви наопаки и те най-често започват с това, че косата не ни слуша и както и да я решем или зализваме, продължава да стои в нелепа форма. Без да е световна трагедия, една такава неприятност може да ни развали деня, независимо..

публикувано на 14.03.23 в 08:25

Еврика! Успешни българи: Христо Пеев

На този въпрос може да отговори човек като Христо Пеев, софтуерен инженер и активен посланик на идеята за гъвкава дистанционна работа, чрез която се осигурява баланс между кариерата и личния живот на хората. Христо Пеев вярва, че успехът на компанията..

публикувано на 13.03.23 в 17:05

Безценният шафран – като неизменна част от иранската кухня

В предишно издание на "Покана за пътуване" журналистката Оля Ал Ахмед сподели впечатленията си от Иран, откъдето се завърна неотдавна. Остана "най-вкусната" част – тамошната кухня. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия". Ще..

публикувано на 13.03.23 в 08:40

Теория на ненужното

Два милиарда тона боклук произвежда човечеството за една година. Освен на сушата, в океаните, реките и моретата, боклук има и в атмосферата и в космоса. Ако човечеството продължи да произвежда боклуци с темповете, с които го прави днес, скоро ще са му..

публикувано на 12.03.23 в 09:15