Еврика! Успешни българи: Иван Тагарев

Тази пролет Иван Тагарев завърши Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", носител е на множество медали от различни международни състезания и олимпиади по математика и физика. В момента е студент в Сорбоната. Как се стига до там – с този..

публикувано на 09.10.23 в 17:05

Каменна симфония свири величествената музика на природата в Армения

Ако не си видя Каменната симфония, все едно не си ходил в Армения, казват местните хора. И са прави. Страната се слави със своите забележителни храмове, църкви и планини, посещавани от хиляди туристи. Но малцина знаят, че едва на 28 км от Ереван се..

публикувано на 08.10.23 в 12:45

Нобеловите награди за физика и българския принос

Нобеловата награда за физика за 2023 г. беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юлие "за експериментални методи, които генерират атосекундни светлинни импулси за изследване на динамиката на електроните в материята". "Вече можем..

публикувано на 07.10.23 в 09:35

Тържествено честване на Супрасълския сборник в Полша

Ценният ръкопис е най-обемистият и най-ранният запазен старобългарски текст и единствен сред достигналите до нас кирилски паметници, създадени в Преславската книжовна школа в края на Х век. Съдържа пространни четива за дните от месец март и е съставен от..

публикувано на 06.10.23 в 08:45

Широк поглед върху Балканската война

Войната, започнала през тези дни преди 111 години, е добре изследвана и документирана. Кое обуславя обаче огромния ентусиазъм в началото на войната и трескавата дипломация край това съдбовно събитие, предшествало и Втората балканска война за нас, а – за..

публикувано на 05.10.23 в 08:57

Реколета – най-красивото място за вечен покой

Гробището Реколета в аржентинската столица Буенос Айрес има репутацията на едно от най-красивите места за вечен покой в света.  Със скулптурните си композиции, създадени от най-известните творци на своето време то повече напомня на музей под открито небе...

публикувано на 04.10.23 в 11:10

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни..

публикувано на 27.09.23 в 17:30