В Мексико Елена Пъневска плува в подземни пещери

Според сухата статистика повече от две хиляди българи посещават Мексико годишно. Много от тях се насочват към полуостров Юкатан, защото там откриват любимото си 3 в 1 – исторически забележителности, плаж и забавления. Ще спомена само древните пирамиди..

публикувано на 18.04.23 в 10:15

Талин – древни кули и хипстърски квартал

В Стария град на естонската столица Талин са запленени от историята. Ако попаднете на площад "Виру" през лятото със сигурност ще налетите на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери се въртят в монотонни дворцови танци, пъстри сергии..

публикувано на 16.04.23 в 17:20

Книгата "Художници-евреи в България" е постигната мечта

През 2023 година отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Който е ходил в Израел знае кажеш ли там, че си българин лицата грейват. Младите може и да не са чували, че подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев и още 42..

публикувано на 15.04.23 в 08:47

Манастирите – оазиси на духа и паметта

В Страстната седмица обръщаме внимание върху това, което знаем, ала особено върху онова, което не знаем за манастирите – тези средища на религиозното, но и националното познание. Прясно издадената книга – "Манастирите в България" на Христо Шанов ни дава..

публикувано на 13.04.23 в 12:30
Доц. Красимир Минкин в студиото на програма „Христо Ботев“

Ръка на лекар или кибернож?

Поредният брой "За здравето" бе посветен на неврохирургията и на лечението на болестта на Паркинсон. Открито и описано преди повече от 200 години, това заболяване, в което основни симптоми са треморът на крайниците, забавените движения и реакции,..

публикувано на 11.04.23 в 09:12
 Мирослав Мойсеев

Еврика! Успешни българи: Мирослав Мойсеев

Мирослав Мойсеев е студент в магистърската програма на физическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски". Успехите му в няколко международни състезания по астрономия и  научните му публикации още в студентските години, му донасят и стипендията на името на..

публикувано на 10.04.23 в 17:23

България е домакин на Годишната конференция на Европейската общност за демократично образование

За първи път от създаването си през 2014 г. Българската общност за демократично образование ще бъде домакин на събитието. То ще се проведе в началото на август и е първата среща „на живо“ след 2019 г. В официалната част на програмата са включени..

публикувано на 10.04.23 в 09:05

"Междупредметие" обединява хората и предметите

Сполучливото заглавие на авторския училищен проект говори много за целите, към които е насочен. Създава го екип от преподаватели в ЧСУ "Рьорих" в София – Ценка Кучева, Яна Кадреева и Александър Заралиев и гост-преподавателката Мариела Станчева...

публикувано на 08.04.23 в 10:10

Легенди и истини в българската история

Не всички историци възприемат легендите като преддверие към истината. Скептиците не вярват в преданията, но затова пък други тръгват по следите им и правят забележителни открития. Например Шлиман иска да намери Троя и следва описанията в Омировата..

публикувано на 07.04.23 в 08:35

Учените от Кирило-Методиевския научен център при БАН отбелязаха Успение Методиево

На 6 април 885 г. във Велеград, днешна Чехия, а тогава Велика Моравия, завършва жизненият път на славянския просветител Методий архиепископ моравски. Успение Методиево е важен ден както за християнската духовна общност, така и за славянската културна и..

публикувано на 06.04.23 в 08:30