Времето е в нас...

Изданието "За здравето" на 18 февруари 2023 г. предопределено заложи на теми и препратки от миналото до днес и обратно. Говорихме за здравето, стреса и психическата издръжливост на хората от различни епохи и събития. Но всички участници не успяха, а и не..

публикувано на 20.02.23 в 11:25

Училищни литературни клубове за четящи и мислещи млади хора

По някаква странна и изкривена логика разговорът за литературата и родния език като учебен предмет се върти най-вече около резултатите на външни оценявания, списъците от задължителни автори и произведения, тестове с отворени и затворени въпроси, точки,..

публикувано на 17.02.23 в 15:19
Моята гръцка маса

Из Гърция – по една гозба от всеки остров

Ако сте любители на американските гастрономически канали, може  да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за..

публикувано на 17.02.23 в 09:40

Криптовалутите между ентусиазма и скептицизма

Кое е ценно и стойностно, е въпрос, който занимава хората отдавна. В хода на историята има немалко случаи, когато хората масово са били убедени, че дадена стока е ценна. Един от най-известните примери са холандските лалета през 17-и век. Луковиците,..

публикувано на 17.02.23 в 08:25

Балканските войни през очите на писателите ни

Говорим за балканските войни, но и за войните като цяло, видени през очите на българските майстори на словото от началото на ХХ век. Първата Балканска война избухва при небивал народен ентусиазъм, смятана е за освободителна, възторгът е неописуем...

публикувано на 16.02.23 в 09:42

Санкциите ли ще подобрят поведението на учениците?

Пореден повод да зададем въпроса е отзвукът от едно писмо на началничката на РУО-София Ваня Кастрева до столичните училища с указания за "законосъобразно прилагане на процедурата по налагане на санкции на учениците".  В публичните реакции нямаше..

публикувано на 14.02.23 в 13:35

Еврика! Успешни българи: Димитър Платов

Той е студент в специалност "Финанси" в Нов български университет, на 25 години е, запален е не просто по науката, но и любопитен как наученото може да се приложи в практиката и как може да продължи да се надгражда. Димитър Платов наскоро получи почетен..

публикувано на 13.02.23 в 17:05
Проф. Ива Петкова

"Две хубави очи..." – поезия, с намигване към офталмологията

Винаги търсим подходящите метафори в минутите за здраве. Макар че говорим по-често за болести или точно поради това. Всеизвестно е, че ако страховете ни от определени диагнози бъдат преодолени, то и лечението им ще бъде по-ефективно. Темата за..

публикувано на 13.02.23 в 15:18

Прекрасният нов Artificial свят

Мнозина поне веднъж дневно попадат на преведен от машинно преведен текст в интернет. Съвсем скоро обаче, ще попадаме на статии, текстове, есета и поеми, писани от изкуствен интелект и дори няма да подозираме, че авторът им не е човек. Chat GPT –..

публикувано на 12.02.23 в 13:05

Българин, преподавател в Китай, колекционира тропически острови

Д-р Димитър Владиков е адвокат по инвестиционно право, професор по бизнес английски, автор на 8 книги във всички жанрове – от разкази, през учебници до роман. Но в "Покана за пътуване" гостува, като създател на пътеписи и по-специално, заради книгата си..

публикувано на 10.02.23 в 10:05