Домашното насилие над деца – разговор без край

До 22 януари т.г. само в Пловдивска област регистрираните случаи на насилие над деца са 18. Засега няма данни за останалите области. Този случай беше последван и от още няколко драстични и добили популярност от различни краища на страната. Какви са..

публикувано на 29.01.24 в 12:30
За местните хора това е любимо място за наблюдение на залеза

Легенди за местността Трапезата на дявола

Местността, наречена "Трапеза на дявола", е една от природните забележителности край град Айвалък в Турция. Този район е известен с античното име Елоида и тук се намират важни исторически градове – достатъчно е да изброим само Асос, Троя и (Пергамон)..

публикувано на 29.01.24 в 08:10

Какво от "човешкото" рискуваме да загубим при усилената дигитализация и технологизация на образованието

Дали са оправдани опасенията ни, че увличането по прагматично перспективните дисциплини оставя на заден план точно онези предмети и занимания, които изграждат основни умения, качества и ценностни нагласи у децата. Стои ли реално като цел на..

публикувано на 28.01.24 в 13:00

Името на река Янтра на санскрит означава машина

Веселин Веселинов, е архитект по образование и природолюбител, мечтател и вярващ по призвание. Той е почитател на екологичното строителство, пасивните къщи и енергийна ефективност. Бил е стипендиант към нeмcĸaтa Фeдepaлнa фондация за oĸoлнa среда. В..

публикувано на 28.01.24 в 08:40

За българската графити сцена

От първите "бомби" и "галерии", групови "джемове", фестове и изложби до изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града, казват на книгата "Sofia Urban Art...

публикувано на 26.01.24 в 08:10
Д-р Магдалена Абаджиева и д-р Явор Иванов

Банатският говор, литература и култура в научни изследвания и като празник

На 25 януари идеята "Фалмис" (думата е традиционният поздрав на банатските българи) празнува своето начало и дългогодишните усилия на група съмишленици и ентусиасти да съхранят и предадат на новите поколения вековните традиции на част от българския..

публикувано на 25.01.24 в 09:08

Премълчани истории от старите вестници

Дълго време вестникът е средството, от което човечеството се е осведомявало какво се случва по света, откривало е идеи, с които да се съгласява или пък отрича, срещало се е постиженията на учени, мислители, творци… За българския печат е характерно,..

публикувано на 24.01.24 в 18:02
От светилището Олтарът на Зевс се открива гледка към целия залив Едремит и островите Джунда и Лесбос

В подножието на планината Ида, или къде се намира олтарът на Зевс

Адатепе е малко егейско село, разположено в подножието на планината Каз Дааъ (Ида) и известно със своите исторически каменни къщи. Днес може да изглежда странно, но това малко и тихо място има богата история, в която се споменават имената на цяла плеяда..

публикувано на 24.01.24 в 11:30

Омразата срещу различния – начин на употреба

В герба на страната ни стоят три лъва. В хералдиката лъвът символизира силата, мъжеството, но и благородството. Пак върху герба ни (не само върху сградата на Народното събрание), стои и надписът "Съединението прави силата". Ще ми се да вярвам, че и..

публикувано на 23.01.24 в 15:51

Еврика! Успешни българи: Силвия Николова

Тя е изкушена от литературата, но казва, че предпочита да чете любими автори и да създава научни текстове, защото това също е творчески процес. Родена е в град Монтана, живее и учи в София и когато я карам да ми каже къде се вижда след пет-десет години,..

публикувано на 22.01.24 в 17:05