Еврика! Успешни българи: Илия Кичев

"В науката сме стъпили на стабилна основа и просто гледаме към звездите, но звездите никога не са били сигурни", казва Илия Кичев. Той е млад човек, завършил с бакалавърска степен Факултета по химия и фармация към Софийски университет "Св. Климент..

публикувано на 12.12.22 в 17:05

Тутанкамон: Човекът зад маската

Възкачил се на трона 9-годишен и царувал едва десетина годни, днес Тутанкамон е една от суперзвездите на Египет. Той е бил сред по-малко известните фараони на своето време, но отварянето на гробницата му – единствената непокътната, неотваряна и..

публикувано на 12.12.22 в 09:40

О, зла работа на нас сега!

Дори само заради неизбежното сравнение с все по-агресивно нахлуващите непривични и чужди за езика ни възклици от американския английски като натрапливото "уау", "упс", "оуч" и прочие, темата буди жив интерес. Тя е привлякла вниманието на проф. Марияна..

публикувано на 11.12.22 в 10:25

Северина Маркова изброди 1200 км из Ирак

Който веднъж е пътувал с нея, иска пак. Който е прочел книгите ѝ "Вихрушка" и "Затворници на времето", пита кога ще допише новата. А професионалният гид и пътешественик Северина Маркова отговаря: "До този момент през 2022 година съм била само седем дни в..

публикувано на 10.12.22 в 08:55

Спортуващият човек и философията на спорта

"Ако философите не тренират тялото си, а атлетите – ума, накрая ще имаме общество от страхливи мислители и глупави воини" – гласи една забележителна антична мисъл, която очертава връзката между спорта и философията. Оттогава е изтекла доста вода, но..

публикувано на 09.12.22 в 08:15

Премълчаната история на мита за "Дядо Иван"

"Дядо Иван" е митологизираният образ на Русия, който е устойчиво залегнал в колективното съзнание на българите, живеещи под османска власт. Според мнозина този мит се е появява през Възраждането, но не всички са съгласни с това. Според дееца на Върховния..

публикувано на 08.12.22 в 10:15

Фолклорът на Югозападна България

Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на региона. За тази култура ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо..

публикувано на 08.12.22 в 10:05
Доц. Жана Казанджиева

Консилиум за здраве

Под това заглавие обединихме темите, включени в поредния брой "За здравето": гастроентерология, редки болести, алергии и кожа. Гости с анализи и коментар по различните медицински аспекти бяха д-р Иван Лютаков, проф. Божидар Ивков и доц. Жана Казанджиева...

публикувано на 07.12.22 в 09:09

Какви са обществените аспекти на психичното здраве и психичните разстройства

Сборникът "Обществени аспекти на психичното здраве и психичните разстройства", представя доклади от едноименната конференция организирана по проект "Психично здраве и социални неравенства", проведена през юни тази година в Софийския университет "Св...

публикувано на 06.12.22 в 11:42
Явор Йорданов, стипендиант на фондация

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор..

публикувано на 05.12.22 в 17:05