Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, изобразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Ангелина Грозева, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на..

публикувано на 04.08.22 в 12:39
Ваня Георгиева и Ангелина Грозева

"Годината на нашата любов" – съчетание на исторически факти и фикция

Романът "Годината на нашата любов“ на една от най-влиятелните италиански авторки – Катерина Бонвичини, е една необикновена история за приятелство и любов. Този богат, вдъхновяващ роман проследява историята на съвременна Италия, от 1975 до 2013 година,..

публикувано на 02.08.22 в 11:53
„Аз мога без всички“

"Омагьосаната душа" на Мартин Джачков на открито в Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив . Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята " Омагьосана..

публикувано на 01.08.22 в 15:13

Елена Панайотова: В Кения работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей

Професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова подреждат в Пловдив своята съвместна фотоизложба "Далеч от Африка". В над 150 фотографии изложбата представя програмата "Артисти за деца", ръководена от Елена..

публикувано на 01.08.22 в 08:25

"Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра" в София

Световноизвестният оркестър на замъка "Шьонбрун" ще разкаже историята на династията Щраус с гала концерт пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Творчеството на най-известната музикална фамилия ще звучи в "Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра"..

публикувано на 29.07.22 в 16:10

Премиера на "Бурята" в Паталеница

Новата лятна продукция на Шекспирова компания "Петровден" е спектакълът "Бурята". Една от премиерните дати е 29 юли от 21 часа на   откритата сцена в основно училище "Константин Величков", село Паталеница. Тази година режисурата на Анастасия Събева,..

публикувано на 29.07.22 в 15:36

Людмил Станев с книга на гръцки език

Рядко се случва български писател да бъде преведен в чужбина, макар в последните години сякаш интересът към нашата литература се поизостри. По-голям интерес като правило има към романите, а не към разказите, особено кратките, каквито пише Людмил Станев –..

публикувано на 29.07.22 в 15:00

Нова монография на Иван Христов

Иван Христов – поет, литературовед от БАН и музикант, издаде втората си монография след "Кръгът "Стрелец" и идеята за родното". "Българският литературен модернизъм. Проблемът за времето и идентичността" изследва темите, посочени в заглавието, през..

публикувано на 29.07.22 в 10:20
Пол Остър

Книга за паметта и самотата

Първата книга на Пол Остър се нарича "Изобретяване на самотата" и е може би най-хубавата, тази, от която тръгват следващите му романи. Още тук големият писател си личи без никакво съмнение.  Разделена е на две части: "Портрет на един невидим човек" и..

публикувано на 29.07.22 в 08:40
Момент от пърформънс

Шабла очаква XV издание на фестивала Stravaganza

За две седмици от 1 август Шабла се обръща към оперното изкуство през вековете с 15-ото издание на Фестивала за старинна музика, песен и танц "Stravaganza" . През първия ден в концерта "Любимата стара опера" на сцената ще бъдат изтъкнатите..

публикувано на 29.07.22 в 08:05