Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, изобразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Ангелина Грозева, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Изложба на художниците Алт в музея "Албертина" във Виена

В музея "Албертина" във Виена е показана изложба на Якоб Алт и неговите синове Франц и Рудолф. Художниците Алт – баща и двама синове – се числят към майсторите на акварела. Творчеството на тримата обхваща целия 19 век.  Творбите представят продължителен..

публикувано на 26.11.22 в 11:15

Полина Герасимова: "Музико" превръща децата в магьосници

"Музико"  е музикален инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Уникалната му архитектура следва нуждите на незрящи деца, а технологичните му решения трансформират звук в светлина специално за глухи деца. Проектиран е с цел да..

публикувано на 25.11.22 в 17:00

"Pattern Recognition" в галерия "Little Bird Place"

Галерия "Little Bird Place" обикновено свързва своите проекти с иновации в областта на художествените изяви, с връзката наука – изкуство, с природата и натурата, като предмет на изследване, към активността на живата и неживата материя.  В този смисъл..

публикувано на 25.11.22 в 16:50

Танцово-музикален пърформанс "Луната е на всички"

"Луната е на всички" е танцово-музикален спектакъл, който поставя на сцената въпроса за социалната кауза за равенството между всички деца . Проектът е финансиран от Агенцията за хора с увреждания, в който участват деца и младежи с проблеми в развитието,..

публикувано на 25.11.22 в 15:10

Иван Милев във Виена

След Рим изложбата "В странство. 125 години от рождението на Иван Милев" гостува в Дом Витгенщайн във Виена.  Иван Милев символично се завръща почти 100 години след единственото си посещение в австрийската столица през 1925 г. В изказването си при..

публикувано на 25.11.22 в 13:23

"О, щастливи дни" с премиера в "Сфумато"

"О, щастливи дни" от Самюъл Бекет е най-новото заглавие в афиша на Театрална работилница "Сфумато". Постановката по пиесата на големия ирландски драматург е дело на проф. Маргарита Младенова. "Сред галерията Бекетови клоуни – особено място заемат..

публикувано на 25.11.22 в 10:31

Награда за Теодора Димова

Теодора Димова беше удостоена с Голямата награда за литература на Софийския университет. Както пише в съобщението: "Наградата ѝ се връчва за активната гражданска позиция, широтата на темите, както и заради високата литературност и езиковото майсторство на..

публикувано на 25.11.22 в 09:00

"Корабът на Калигула" в галерия в "Стубел"

"Корабът на Калигула" – така се нарича новата изложба на Камен Старчев в галерия "Стубел". Експозицията включва 10 голямоформатни произведения в характерния за артиста начин на изразяване.  Темата е подбрана заедно с куратора Йово Панчев. Всички творби,..

публикувано на 24.11.22 в 16:20

Територията на "Кристофър Уайт"

Ако изкуството е територия, то музиката е мястото, в което със сигурност ще усетим най-реалното си собствено "Аз". Ще имаме възможността да наблюдаваме как понятия, значения и граници, с които сме се сраснали, постепенно се размиват, докато напълно..

публикувано на 24.11.22 в 15:05

Последният шедьовър на Хилари Мантел

Може би за вас, които, както се надявам, живеете дълго след мен, ще дойдат по-добри времена. Тогава мракът ще се разпръсне, а нашите потомци ще могат да се върнат назад в чистата светлина на миналото .  С думите на Петрарка завършва третата част на..

публикувано на 24.11.22 в 14:40