Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

"Артефир" е специализирано информационно предаване за изкуства и култура. Можете да го слушате всеки делничен ден веднага след обедните новини. "Артефир" е своеобразен калейдоскоп на най-важното и качественото, случващо се в българското изкуството.

Темите и акцентите във всяко издание на "Артефир" се определят от хронологията на актуалните стойностни събития в седемте изкуства през седмицата. На фокус са както класическите форми на изкуството, така и модерните съвременни арт практики.

Предаването е своеобразна художествена аудио-сцена за популяризация на качествен художествен продукт. В предаването "Артефир" слушателите могат да се запознаят с утвърдени майстори и с дебютиращи автори. При нас са представени българските творци и гостуващите световни артисти.

Водещи жанрове в "Артефир" са интервюто, репортажът, документалният запис, актуалната информация, коментарът, анализът и рецензиите на специалисти в различните изкуства, художествената критика.

Екипът на "Артефир" се гордее със своите награди, които приема като оценка и от страна на слушателите, и от представителите на българската култура: Наградата "Христо Г. Данов" – двукратно, Годишната награда на СБЖ, Наградата за журналистика в областта на културата на Столична община, Наградата на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и др.

Слушането на "Артефир" е осъзнат избор за нашата аудитория, както интересът към изкуството е уникална вътрешна потребност.

Екипът на "Артефир": Светлана Тарашоева, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Силвия Чолева, Белослава Димитрова, Таня Димова, Рада Стойкова, Ангелина Грозева

Публикации

Цветанка Еленкова издаде сборник с есета и стихове

Заглавието е "Изместването на страха", а есетата и стиховете са посветени на християнската вяра. Теодора Димова, която е редактор на сборника, казва за него:  "Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в..

публикувано на 05.06.23 в 09:45

Архитектура в търсене на бъдещето

На 18-ото Международно архитектурно изложение във Венеция Българският павилион привлече вниманието на медии и посетители с инсталацията, посветена на демографските промени в Източна Европа "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина". Тя работи..

публикувано на 05.06.23 в 08:50

Камъните на мисълта

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти:..

публикувано на 05.06.23 в 08:30

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса..

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

Сбогуваме се с големия актьор Борис Луканов

Днес се прощаваме с един от най-големите български актьори Борис Луканов. Той почина на 30 май на 86-годишна възраст, като остави десетки забележителни роли в театъра и в киното.  Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 година в Ловеч. Завършва..

публикувано на 02.06.23 в 08:40

Поезията на Георги Рупчев – тема на конкурс за есе

От 24 май вече се приемат на konkursrupchev@gmail.com есета на тема "ТИ ТРЪГВАШ ПАК": Поезията на Георги Рупчев – " Инстинкт за неприспособимост" “ . Участие могат да вземат всички студенти от България и чужбина. Студентският конкурс е част от..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Детска книга на Фани Цуракова

Фани Цуракова представи на Пролетния панаир своята детска книга "Приключенията на Фетко" с рисунки на Спас Спасов.  Книга за бягството на порчето Фетко през оградата в свободния свят извън нея. Всъщност това е фретка, домашен любимец на Тончето –..

публикувано на 01.06.23 в 17:10