Eмисия новини

Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

"Артефир" е специализирано информационно предаване за изкуства и култура. Можете да го слушате всеки делничен ден веднага след обедните новини. "Артефир" е своеобразен калейдоскоп на най-важното и качественото, случващо се в българското изкуството.

Темите и акцентите във всяко издание на "Артефир" се определят от хронологията на актуалните стойностни събития в седемте изкуства през седмицата. На фокус са както класическите форми на изкуството, така и модерните съвременни арт практики.

Предаването е своеобразна художествена аудио-сцена за популяризация на качествен художествен продукт. В предаването "Артефир" слушателите могат да се запознаят с утвърдени майстори и с дебютиращи автори. При нас са представени българските творци и гостуващите световни артисти.

Водещи жанрове в "Артефир" са интервюто, репортажът, документалният запис, актуалната информация, коментарът, анализът и рецензиите на специалисти в различните изкуства, художествената критика.

Екипът на "Артефир" се гордее със своите награди, които приема като оценка и от страна на слушателите, и от представителите на българската култура: Наградата "Христо Г. Данов" – двукратно, Годишната награда на СБЖ, Наградата за журналистика в областта на културата на Столична община, Наградата на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и др.

Слушането на "Артефир" е осъзнат избор за нашата аудитория, както интересът към изкуството е уникална вътрешна потребност.

Екипът на "Артефир": Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Силвия Чолева, Белослава Димитрова, Таня Димова, Рада Стойкова, Ангелина Грозева

Публикации

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на..

публикувано на 15.06.24 в 08:55

Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София

На 14 и 15 юни в Борисовата градина се провеждат "Литературни срещи - Лято" на фондация "Прочети София". В рамките на два дни читателите ще могат да изпробват силите си в тениса на корт и на маса, бокса, шахмата и ориентирането срещу писателите и да..

публикувано на 14.06.24 в 18:17

Започна "Workshop Еленов’24" артфестивалът за деца и тийнове в София

Днес започна артфестивалът за деца и тийнове "Workshop Еленов‘24" , който поставя на фокус актьорското изкуство. Директорът на фондация "Димитър Еленов" Розита Еленова разказва в "Артефир" за програмата и смисъла на тридневното събитие – 14-15-16..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

Линда Олте: Много по-трудно е да си жури, отколкото да сътвориш нещо свое

Линда Олте е латвийски режисьор, сценарист и редактор. След дългогодишна работа в латвийската телевизия, където участва в създаването на документални филми и сериали, се стига до дебютния ѝ игрален филм "Сестри". С премиера на Варшавския филмов фестивал..

публикувано на 14.06.24 в 14:50

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов". Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Започва 15-ият фестивал "Опера в Летния театър"

Музикалният фестивал "Опера в Летния театър" ще се състои за 15-и път. Той е част от 77-ия творчески сезон  на Варненската опера. Във фокуса е 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. 20 спектакъла с..

публикувано на 14.06.24 в 09:05

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Ревю в кутия

"Ревю в кутия" е социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Конкурсът съчетава творческия дух и социалния елемент, предоставяйки на млади таланти в модата възможност да се изявят и развият. Насочен е към ученици и студенти с..

публикувано на 13.06.24 в 18:17

"Пътят…" на Цветан Казанджиев

Самостоятелната изложба на Цветан Казанджиев показва черните матрици на най-изявените си графични листа, чиито оригинали са заслужили престижни международни отличия. "Пътят…" този път ще бъде не само в цвят, но и в "черно и бяло", защото публиката ще..

публикувано на 13.06.24 в 18:05