Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е..

публикувано на 21.02.24 в 17:53

Документалният филм "Кавал парк" тръгва по кината от 23 февруари

Филм-урок по родолюбие има премиера в 16 български града. Режисьорът Богдан Дарев пристигна от Сиатъл, САЩ, където живее и твори от дълги години, за да представи своя документален разказ за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят..

публикувано на 21.02.24 в 17:40

"Майстора и Маргарита" на Сливенския куклен театър гостува в София

Държавният куклен театър в Сливен гостува на софийската публика със спектакъла за възрастни  "Майстора и Маргарита". Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията, заедно с целия състав на представлението, нарекли себе..

публикувано на 21.02.24 в 16:59

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са..

публикувано на 21.02.24 в 10:05

"Секунда, ще ти прочета нещо" – на ново място

Пърформънсът "Секунда, ще ти прочета нещо" на Ина Добрева и Светослав Тодоров се завръща на ново място: следващото му поставяне е в Hyperspace Social Tech Hub на 24 февруари между 15-19 часа. Целта на пърформънса е да преобърне обичайното представяне..

публикувано на 21.02.24 в 09:20

Силвия Богоева представя изложба, вдъхновена от спектакъла "Моби Дик"

Изложбата "Защото на сърцето облекло е лицето" представя портрет на всички 22 актьори в "Моби Дик" и на режисьорката Диана Добрева. Най-новото представление на Народния театър "Иван Вазов" вдъхновява художничката Силвия Богоева да създаде този проект и..

публикувано на 21.02.24 в 08:35

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на..

публикувано на 20.02.24 в 16:00
Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години,..

публикувано на 20.02.24 в 13:18

Жанна Кадирова: Тревога

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два..

публикувано на 20.02.24 в 11:10

Съвременна графика – дипломни проекти на магистрите от катедра "Графика" при НХА

Дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев от катедра "Графика" при Националната художествена академия представят дипломните си проекти и разказват заедно със своя преподавател проф. Десислава Христова за новите тенденции и..

публикувано на 20.02.24 в 10:05