Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели –..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на..

публикувано на 04.12.23 в 12:30
Снимката е илюстративна

България въвежда най-новите директиви в областта на авторското право

Депутатите от 49-ото Народно събрание приеха внесеният от Министерския съвет проект на  Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Законопроектът транспонира две ключови директиви на Европейския парламент..

публикувано на 04.12.23 в 12:10
 Юлия Попчева, доц. д-р Албена Накова и доц. д-р Магдалена Славкова  (от ляво надясно)

Как българите определят съвременната си идентичност?

Съвременната идентичност на българските граждани е с хибриден характер. Това показват резултатите от Национално представително изследване, проведено от учени от БАН.  30,8% от анкетираните възприемат себе си като " гражданин на ЕС", а при..

публикувано на 04.12.23 в 11:50

Какво е фотографията днес?

Как се създават изображения чрез светлочувствителни емулсии, химически манипулации на материалите и работа със самоделни инструменти? Това ли е фотографията днес?  На тези въпроси отговарят Надежда Джакова – директор на Софийски арсенал – музей за..

публикувано на 04.12.23 в 10:35

Писане на приказка като творческа игра

Първата версия на играта "Направи си сам приказка" преди няколко години претърпя пет издания и беше любима на децата. Срещите-работилници с публиката тогава се състояха в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд и Кьолн...

публикувано на 04.12.23 в 09:05

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства..

публикувано на 03.12.23 в 09:25