Епизоди от културния живот на 23 февруари

Тази вечер от 19 ч. предстои поредното издание на формата "Актьори срещу поети" в Театрална работилница "Сфумато" . Водещ на събитието – Анета Иванова.  Актьорите ще бъдат Анатолий Ставрев, Лора Тенчева, Славена Зайкова, Преслав Търпанов, Румен..

публикувано на 23.02.24 в 08:35

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук,..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима..

публикувано на 22.02.24 в 12:18

Евгени Черепов: Пожелавам повече почивки от бързото живеене!

Вълнуващата история на Евгени Черепов, учителя по български език и литература в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, е жив пример за пътя на преоткриване и посвещение. Неговата преходна фаза от инженер към учител и писател подчертава не само..

публикувано на 22.02.24 в 10:59

"Гео Милев в лабиринта на времето": Прожекция в памет на Христо Карастоянов

На какво се учудвам, не зная - нищо повече от смъртта. Ще ухая с липите в безкрая, ще се качвам, ще слизам с дъжда. Ще се качвам, ще слизам с дъжда, ще обличам и храня дървото. Нищо повече от смъртта. Нищо повече от живота...

публикувано на 22.02.24 в 10:35

"Докъде се издигаме в мрака" – впечатляващ дебют на Секуоя Нагамацу

През 2030 г. опечален археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи работата на наскоро починалата си дъщеря в кратера Батагайка, където изследователите проучват отдавна погребани тайни, разкриващи се от топящите се ледове. Веднъж отприщена,..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо..

публикувано на 21.02.24 в 18:08