Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Смолева: Хубаво е човек да разгръща у себе си това, за което е предназначен

„Обичах да чета приказки, романтични истории за деца, харесваше ми доброто да побеждава, независимо какво се случва преди това. Пренасях това и в живота. А хората не искат така да приемат живота. Имах неуспешен период и много се измъчвах. А моят брат ми каза: ти си в ин-период, трябва да обърнеш внимание на духовното. Ти дълго време беше в ян-период, но не го разбра. Трябва да се обърне внимание на неуспеха, да се обърнеш към вътрешния си свят. Човек се променя непрекъснато. Нашият живот е една приказка. Когато обичаш приключенията, ти правиш живота си низ от приключения. Важно е също да се връщаш в миналото си, когато се налага и да избереш своя път.
Бъдещето зависи от днешния ден. Детството ми беше най-веселото време на света, играехме при строежите, защото тогава непрекъснато се строеше и не ни е било страх. Тогава работехме за душата, защото за пари не се говореше. Но ни плашеха с всичко – важен момент беше назиданието. Но помежду си изграждахме хубави отношения. Това да ти светят очите от силата на приятелството, от прочетена хубава книга – не виждам нищо по-прекрасно от това. Хубаво е човек да разгръща у себе си това, за което е предназначен. Да надскачаш дори себе си.
Децата са много различни и всяко идва с предназначението си и това, което трябва да научи. За моите деца казвам, че не съм ги възпитавала, но те бяха непрекъснато с мен и непрекъснато им четях приказки – макар че заспивах преди тях. А това е нещо, което много зарежда. Хората са различни и е хубаво да разкриват това, различното. А родителите трябва да се учат от децата си, да ги наблюдават непрекъснато. Детето е дете сега и трябва да му се обръща внимание тогава, когато идва с въпрос при теб. Те се раждат самостоятелни, но ние ги объркваме. Объркваме обичта с контрола. Всяко нещо, което има негативен нюанс вече не е обич или любов. Аз като малка бях много вироглава. Тогава вървеше много думата „трябва”. Щом трябва, това беше закон. Но като дете не го разбирах и дори мислех да правя нещото което не трябва, аз дори вече исках! Затова забрани и забележки днес не правя.”
И тъй като актрисата Светлана Смолева има три пораснали вече деца, не може да не й вярваме. Още подробности ще чуете в предаването.

неделя, 2 октомври от 10.00 часа
По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна