Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Руслан и Людмила” на Глинка – директно излъчване от Болшой театър в Москва

От 2 до 10 ноември най-прeстижният руски оперен театър – Болшой театър в Москва, представи премиерните спектакли на първата постановка, осъществена в ремонтираната сграда на обновената историческа сцена на театъра. Руснаците смятат, че за откриването на възродения „Болшой” великолепно подхожда именно „Руслан и Людмила” от Глинка – изключително ярка творба с епичен размах. Един от върховете на руския оперен репертоар, „Руслан” е неотменима част от историята на Болшой театър, на чиято сцена творбата е изпълнявана повече от 700 пъти в девет различни постановки.
„Руслан и Людмила” излиза на афишите на Болшой театър преди 165 години. За век и половина в постановъчните екипи, заели се с това предизвикателство, са участвали велики имена: режисьорът Борис Покровски, диригентите Вячеслав Сук, Николай Голованов, Александър Мелик-Пашаев, художниците Константин Коровин, Александър Головин, Владимир Дмитриев... Днес техни наследници са младият диригент Владимир Юровски – една от звездите на съвременния световен подуим и младият и много провокативен режисьор и сценограф Дмитрий Черняков. Новият спектакъл като че ли „припомня” предишните въплъщения на „Руслан и Людмила” на сцената на Болшой театър. В основата му е заложена една абсолютно достоверна история за изпитанията на любовта, верността и силата на духа. Сюжетните обрати не са загадки, които могат да бъдат обяснени само с магия. Режисьорът се опитва да освободи операта от „оковите й”, представяйки една истински жива и реална история. Както е известно, оригиналът на Глинка е доста дълъг, операта е представена в леко съкратен вид. Всъщност обаче, това е традиция още от първото й сценично превъплъщение. Музикалната структура не е пострадала ни най-малко. Запазени са всички музикални номера, като купюри са направени единствено на повторения на музикален материал вътре в отделните форми.

Тази събота програма „Христо Ботев” излъчва директно от студиото на Московското радио запис на втората премиера на „Руслан и Людмила” в Москва от 3 ноември 2011, с участието на солисти, хора и оркестъра на Болшой, дирижирани от Владимир Юровски. Особена гордост за нас е достойното представяне на българката Александрина Пендачанска в една от партиите.

В ролите участват:
• Светозар, велик киевски княз – Владимир Огновенко
• Людмила, негова дъщеря – Албина Шагимуратова
• Руслан, киевски богатир, годеник на Людмила – Михаил Петренко
• Ратмир, хазарски княз – Юрий Миненко
• Фарлаф, варяжки княз – Алмас Швилпа
• Горислава, пленница на Ратмир – Александрина Пендачанска
• Фин, добър вълшебник – Чарлз Уъркман
• Наина, зла вълшебница – Елена Заремба
• Баян, певец – Чарлз Уъркман

Съдържание на операта
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна