Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 май - Забавления и много емоции в Европейската нощ на музеите

Снимка: Архив

На 19 май почитателите на музея отново ще посрещнат своя най-голям и уникален празник Нощта на музеите. Макар и възникнал сравнително отскоро, предстои да се отбележи за осми път - все повече музеи се включват в инициативата с разнообразни прояви. Европейската нощ на музеите е емоционален и артистичен израз на уважението към музейното дело и е естествено продължение на Международния ден на музейното дело, който от 1978 г. се отбелязва ежегодно на 18 май, по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор за отбелязване на Деня на музеите е Москва (1977 година).
У нас Европейската нощ на музеите се организира с активното съдействие на Френския институт в София и под патронажа на българското Министерство на културата.
В столицата след 18.00 ч. е организиран и безплатен превоз до по-отдалечените от центъра музеи. Колите ще тръгват от бившата Телефонна палата. Там ще получават и подаръци-изненади тези посетители, които са успели да разгледат най-много столични музеи и галерии.
Много са забавленията, които ще изненадат публиката през тази нощ. Ще има и експозиции и изложби, които ще бъдат открити специално за събитието.
В Националната галерия за чуждестранно изкуство ще ги посрещне японският художник Кихачиро Нишиура, ще има демонстрация на калиграфия, икебана и умението да се съчетават аромати - кодо. Ще могат да се видят и ранни творби на световноизвестния Кристо - те са от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, а също и „Виетнамска лакова живопис”.
В Националния исторически музей на посетителите ще предложат изложбите „Антарктида - българската ледена приказка”, „Древните столици на България” и други.
Специални атракции са подготвили в обновения Национален политехнически музей. Рицари ще посрещнат гостите в Националния военноисторически музей, както и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.
И още много театрални спектакли, класически, фолклорни, поп- и джаз концерти, очакват любителите на нощните емоции в музеите и галериите.
А наши гости в студиото ще бъдат Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия, и доц. Михаил Малеев, директор на музея „Земята и хората”.
Карта на музеите, които участват в инициативата Европейска нощ на музеите, можете да откриете на сайта http://www.nuitdems.sitew.fr/

Програма на Европейската нощ на музеите

събота, 19 май от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна