Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културното наследство и българските общности зад граница

Зденка Тодорова.
Снимка: личен архив

С решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. И всяка година, точно в 12.00 часа на този ден, звукът от сирените ни подсеща да отдадем почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. И да си спомним за тях - макар и за три минути.
Как отеква този звук в съзнанието и паметта на нашите сънародници, постоянно живеещи в чужбина? Как те отбелязват важните дати от българската история и какво е отношението им към културното наследство днес? Своите впечатления в тази посока ще сподели Зденка Тодорова - нашият гост в студиото.
Зденка Тодорова е родена е в Цариброд, Западните покрайнини, в семейство на учители. Основното и гимназиалното си образование завършва на български език в родния си град, а българска филология - в университета в Белград. Тя е учредител на Демократичния съюз на българите в Югославия, а през 1997 г. създава Хелзинкския комитет за защита правата и свободите на българите в Югославия. Автор е на седем книги. Твори в областта на историята, публицистиката, поезията, а също участва в създаването и на два документални филма за Цариброд. Съставител е на няколко тематични сборника посветени на Западните покрайнини и пише статии, посветени на положението на българите в Сърбия, българо-сръбските отношения и българските традиции и обичаи в Западните покрайнини. Предстои излизането от печат на поредната й книга, разкриваща символиката на оброчните кръстове в Западна и Северозападна България.
Като журналист и създател на кръг „Слово” към Народно читалище „Славянска беседа-1880”, София, активно участва в популяризиране на българската култура, литература и духовност.

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна