Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика от Балканите с група „Карпатия”

Снимка: Архив
В предаването ще слушаме традиционна музика от Европа, Азия и Африка. Балканската нишка е представяна от унгарската група „Карпатия”, която изпълнява автентичен фолклор от Будапеща до Истанбул, от Кишинев до Тирана. Неслучайно един от албумите на групата се казва „Панаир” (2003 г.), в който се представя музика на различните етноси и народи, живели в Карпатите – гърци, унгарци, румънци, немци, руснаци, евреи, цигани, турци, арменци, татари и др.
Групата използва изключително разнообразни инструменти: флейта, унгарски и български кавал, тилинко (теленка – популярния в Средна и Източна Европа духов инструмент, който е направен от дървен цилиндър без отвори за пръстите), тамбура, кобоз, цитра, дарабука, тъпан, даф, бръмбазък, унгарска и българска гайда.
Друг акцент е автентичната музика от Индия в лицето на Пандит Никел Бенерджи (ситар) и Пандит Ясрай (вокал и ситар). Първият изпълнител печели първа награда в състезание за ситар през 1940 г. и махараджата на Гаурипур подпомага неговото по-нататъшно обучение при Баба Аллаудин Кан, патриарха на Майхар гхарана (северноиндийска класическа музикална школа, наречена по едноименния град от щата Мадхя Прадеш). Между 1952 и 1956 г. Бенерджи учи при Устад Али Акбар Кан.
Пандит Ясрай е роден на 30 януари 1930 г. в град Хисар, в индийския щат Хариана в ортодоксалното семейство на брахман, където се пеят класически индийски песни. Пандит се учи на пеене от баща си и по-големия си брат Манирам. Много музикални критици са впечатлени от богатия му и звучен тембър, както и от диапазона му – повече от три октави.

сряда, 30 януари, от 18.30 часа
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени