Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят след Европейската нощ на музеите - ретроспектива

Снимка: архив

Българските музеи отново зарадваха хиляди посетители - и малки и големи - в Европейската нощ на музеите на 18-и май. В центъра на столицата, където са разположени Националният музей на българското изобразително изкуство, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографския музей при БАН, Националният археологически институт с музей при БАН, Софийската градска художествена галерия, представителството на Европейската комисия в България и още много художествени галерии, до късните часове се разхождаха усмихнати, щастливи хора, които обикаляха музей след музей. Нищо, че за да се влезе в някои от тях, трябваше да се чака на огромни опашки. В това време на всякакви кризи - политическа, икономическа, социална и пр., културата за пореден път доказа силата на своето въздействие.

Този празник на музеите върна самочувствието на много българи в цялата страна. Донесе настроение и надежда, че може би ще дочакаме и по-добър живот. Да бъде паметта на нацията, но и да носи надежда, да показва изход от трудни ситуации - това е ролята на музейната институция в днешния ден. Формулата Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес – донесе очаквания успех.

За музея след Европейската нощ на музеите – разговаряхме с Мария Конакчиева, връзки с обществеността на Френския културен институт в София.

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна