Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва XXXIV фолклорен фестивал на Еврорадио

Снимка: Архив
Българското национално радио е домакин на 34-ото издание на Международния фолклорен фестивал на Еврорадио. Той се провежда във Варна от днес (27 май) до 29 май. Всяка година обществените радиостанции от цял свят предоставят възможности на изтъкнати музиканти да покажат музикалното наследство на своите държави на този фестивал, който привлича многобройни зрители и радиослушатели. Албена Миланова, директор на дирекция „Международно сътрудничество” в БНР разказа в „Нашият ден”:
„Тази година участват 16 радиостанции от 15 държави, като имаме участие и от Южна Корея, от Скандинавските страни - Финландия, Норвегия и Швеция, както и две групи от Русия. Концертната програма е много богата. Всеки ден ще имаме по 6 часа концерти. Всяка от групите ще има по 50 минути да представи своя репертоар. Днес откриваме във Фестивалния комплекс на Варна  в 17.30 часа и каня всички слушатели, които имат възможност да дойдат да посетят фестивала. Ще открием с ансамбъла „Манол Радичев” от село Гела. Закриваме фестивала на 29 май от 22.00 часа с изпълнение на Оркестъра за народна музика на БНР. Ще има директни излъчвания и по програма „Христо Ботев” всеки ден от 18.00 до 20.00 часа. Ще има директни излъчвания и по две немски радиа за Германия. Всички концерти ще бъдат записани от БНР, след което ще бъдат предоставени за излъчване по цял свят. Т.е. тези концерти тепърва ще получат своята многомилионна аудитория, тъй като Европейския съюз за радио и телевизия включват 74 радио и телевизионни организации от 56 държави пълноправни членове и 35 асоциирани организации от 21 държави.
Тези концерти ще звучат и в Австралия, и в Канада, и в САЩ, в Япония, в Индия. Тепърва предстои досега на една огромна аудитория с изкуството на тези фолклорни състави участници във фестивала. Голяма чест е домакинството на БНР на този голям фестивал, но е и предизвикателство. Организацията се оказа много сложна и се надяваме всичко да мине добре.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна