Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие на колело в Сишуан Банна в Южен Китай

БНР Новини
Участниците в инициативата на Радио Китай за чужбина и местните хора в планинското село в Дзинуо в Сишуан Банна
Снимка: Невена Праматарова
Автономният район Сишун Банна се намира в една от най-красивите и екзотични провинции Юннан в Югозападен Китай. Наричан е „Царство на растенията и животните“ и „Генна банка на биологични видове“. Това е една от най-желаните и атрактивни туристически дестинации и само за 2012 г. районът е посетен от близо един милион чуждестранни туристи. Тук може да се разходите в тропическата джунгла, да видите летящите пауни и дивите азиатски слонове, да посетите автентичните села на малцинствата, които са запазили хилядолетните си традиции и до днес. Не по-малко вълнуващо е да минете по Древния път на прочутия чай Пуър, отглеждан от векове от местните хора и да наберете от чаените храсти ароматната напитка, пренасяна с коне в древността до императорския двор и цяла Азия. Районът е известен и със специфичните за местната кухня ястия, подправени с прословутия доматен сос и безбройните зеленчуци, плодове, билки и подправки, които виреят тук. Далеч от модерните градове ще видите обикновения начин на живот на добродушните хора, ще усетите спокойствието и близостта с природата.
В Сишун Банна са съхранени историята и културата на 13 малцинства, сред които Тай, Хани, Булан, Дзинуо, Айни, Лаху, Уа, Яо. Сред тях Тай е най-голямото и е с население от над 300 хиляди души.
Радио Китай за чужбина и местното правителство организираха Конкурса за купата на Sino Li - пътешествие на две колела до Сишуан Банна, за да запознаят слушателите си от Русия и Източна Европа с богатото природно и културно наследство на този екзотичен район на Китай. В него участваха близо 30 хиляди души и девет представители от Албания, България, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Унгария, Хърватия и Чехия имаха уникалния шанс да обиколят на колело едни от най-големите забележителности тук.

Планината Дзинуо и планинското село там
Планината Дзинуо е една от най-големите китайски планини, където се отглежда чаят Пуър с най-голяма площ на чаените храсти. Намира се на 26 км. от гр. Дзинхун в Сишуан Банна. В планинските села, разположени сред тропическите гори тук живее малцинството Дзинуо, което наброява едва 20 хиляди души. То населява единствено този район и е последното включено сред 55-те малцинства на страната. Природният резерват показва всички аспекти от културата на етноса. Местните хора се занимават главно със земеделие и произвеждат сами всички способия за ежедневието си и оръдия за ловуване.
Танцът с големите барабани във формата на слънце на Дзинуо е един от първите включен в Списъка на държавното нематериално наследство. Музикалните инструменти Цикъ и Бугу, изработени от бамбук, са част от защитените обекти на фолклора в областта Сишуан Банна. 

© Снимка: Невена Праматарова

Ритуалът на жертвоприношение на потомците на Дзинуо, с който те се молят за добра реколта на богинята създателка на етноса
Девствените гори на Сишуан Банна са идеален дом за дивите животни. В момента тук са регистрирани над 429 вида птици и 129 защитени видове животни. Сред тях със световна защита са азиатският слон, кондорът, индокитайският тигър и леопардът, а 13 са национална ценност като дивите волове, антилопата, дебелото лори и др.

Долината на дивите азиатски слоновете
Ако искате да видите диви слонове това е мястото, което трябва непременно да посетите. Долината е национален резерват под егидата на ЮНЕСКО за опазване на биоразнообразието и е една от 50-те най-атрактивни дестинации за туристи от цял свят. Тук има 250 диви азиатски слона, които живеят в групи. Може да наблюдавате с часове как живеят в естествената им среда, как пият вода, играят в реката и търсят храна в тропическата джунгла. Те са по-малки от африканските слонове, тежат 5 тона, ушите им са по-малки в правоъгълна форма и имат две издутини на челото наречени „израстъци на мъдростта“. Смята се, че са по-интелигентни от тези в Африка, както и по-миролюбиви и изпитват по-силни емоции близки до човешките. Любопитно е, че и до днес специалистите в парка не са открили тайнствените им гробници, където старите слонове половин месец преди смъртта си отидат с останалите членове на групата, за да издъхнат сред натрупаните кости на своите предци.
Етносите в провинция Юннан имат традиция да дресират слонове. Малцинството Тай ги е отглеждало в миналото, за да им помагат в земеделските работи или във война. Днес те са само част от представленията, които се организират за туристите. След уникалното шоу може да се качите на тях и се разходите, да се включите в техните игри и запечатате този незабравим момент в снимка.

© Снимка: Невена Праматарова

Долината на дивите азиатски слонове е най-популярната туристическа дестинация на Сишуан Банна


Село Мъндзинлай на границата с Мианмар

В граничното село Мън Дзинлай живеят представители на малцинството Тай. Те изповядват течението на будизма Хинаяна, пренесено преди стотици години в Сишуан Банна. В селото са запазени 58 будистки храма, които събират поклонници от съседните държави. Те са духовно и светско училище за момчетата, които постъпват в храма на 7, 8 годишна възраст, за да станат монаси. Тук те изучават и езика на Тай близък до тайландския. Може да ги видите как се разхождат в оранжевите будистки одежди с религиозните ръкописи и учебници в ръка.
И до днес местните хора са запазили занаятите, развивани в продължение на векове – изтъкаването и боядисването на платове по древен метод с естествени багрила, грънчарството, занаятът на ненадминатите майстори ковачи, плетенето на съдове, предмети и сувенири от бамбук, производството на захар, хартия и вино с лечебни билки.

© Снимка: Невена Праматарова

Сутрешна будистка молитва на жителите на граничното село Мън Дзинлай
В Сишуан Банна има най-добре запазената тропическа система и това е един от 25-те горещи райони за опазване на биоразнообразието в целия свят. Площта на тропическите гори е 1.5 милиона хектара, което е близо 78 % от цялата площ на района.

Паркът на тропическите дъждовни гори в Сишуан Банна
В близост до гр. Дзинхун този парк е с площ близо 20 хиляди кв. м. и е един от най-големите в Китай, където съжителстват огромно количество биологични видове. В него растат над 6 хиляди видове тропически растения като над 50 от тях са защитени видове. Голяма част са безценни лекарства, използвани при лечението на рак, високо кръвно налягане, укрепват стомаха, а някой дори се използват като гориво. Паркът се посещава от близо 3 хиляди туристи на ден, които се посрещат с традиционните песни и танци на малцинството Айни.
Една от атракциите тук е шоуто на „летящите пауни“ до езерото Дзинху, където местните организират сватбените си тържества с надеждата техният брак да бъде щастлив като голямата любов на принцеса Нан Му Нуона и принц Дзао Шутунг от древната легенда. Това свято за тях място е обитавано от 3 хиляди летящи пауна, които след като чуят звука на свирката на своите дресьори прелитат над езерото от планината.

© Снимка: Невена Праматарова

На площада на празника „Пошуей“ хората се пръскат с вода и си пожелават всичко най-хубаво за предстоящата година
В девствения парк може да участвате и в Празника на водата на Тай, с който те празнуват Новата година по древния им календар в средата на месец април. Водата има голямо значение за етноса. Непрекъснато се чува „вода, вода“, с която те се обливат и веселят като си пожелават здраве и щастие. На площада, където се провежда празникът, посетителите могат да участват всеки ден в тържествения ритуал, облечени в костюмите на Тай.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна