Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Логично е на изборите за евродепутати да се придава повече национално значение

Продължават коментарите след скандала, който предизвика лидерът на "Атака" Волен Сидеров на летището във Варна.

БСП и ДПС трябва ясно да се произнесат по случая Сидеров, но какво ще стане, не мога да прогнозирам, каза социологът Юрий Асланов.

Ако има някакъв сценарий срещу "Атака", което ми се вижда сложна конструкция, това не обяснява поведението на лидера й. От това не може да се печели. Аз лично съм "за" депутатския имунитет, но при този нисък рейтинг на парламента, при всеки дебат рискуваме да се отдалечим от истинската тема. Очевидно е, че много от политиците не чувстват отговорността. Когато се чувстваш отговорен пред един кръг, а не пред всички, нещата не вървят на никъде.

Попитан за това дали европейските избори ще бъдат събитието на 2014 Асланов препоръча да не избързваме.

Да видим резултата, защото, ако той е изненадващ, дали в края на годината няма да се предизвикат и други избори? По принцип интересът към европейските избори е нисък. На всички подобни избори се придава повече национално значение, отколкото общоевропейско. Това е напълно логично. Не бива да се драматизира това, че активността не е висока.

Според неговия колега Иво Христов не бива да се обръща толкова внимание на Сидеров. Това е оперета, каза Христов. Той посочи две хипотези за случилото се.

Първата опция е, че "Атака" вече не е удобна. Вторият вариант е, че това е опит за напомпване имиджа на Сидеров. Избрал е скандалджийския метод, за да създава ореол около себе си. Винаги ще се намерят 4 процента като него, които да гласуват за него.

Социологът посочи, че евроизборите са лакмус. Тук има вътрешна, българска интрига по отношение на стабилността на сегауправляващата конфигурация. От друга страна по-важен е другият въпрос, че големи части от населението са политически индеферентни, даже те са политически инфантилни. Докато те се държат по този начин- ще имат този полуфабрикат, за който говорихме.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна