Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Джонев: Време е да изградим нов обществен договор

Снимка: www.dnevnik.bg

Представители на българския бизнес се включиха към искането за оставка на правителството. От софтуерния сектор организираха петиция в интернет за събиране на подписи против управлението. В предаването "Преди всички" съоснователят на една от големите софтуерни компании у нас и заместник-председател на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев обясни, че реагират, защото ситуацията е нетърпима:

В България на практика има извънредно положение. /…/ Не са икономически мотивите ни, не са свързани с конкретни действия или планове. Въпросът е изцяло морален, в България е погазен общественият договор и е време да изградим нов обществен договор.

Явор Джонев каза, че петицията в интернет е много популярна, среща пълна подкрепа и в професионалната общност на софтуерните специалисти. Според него има четири неща, които могат да обединят хората в България, независимо от техните партийни пристрастия – действаща демокрация с активно гражданско участие, висок морал в политиката, върховенство на закона и управление в обществен интерес.

Нека да започнем с най-простото нещо – всички да се съгласим, че можем да се обединим под тези идеали. И затова ние призоваваме всички наши съграждани, които подкрепят тази цел и искат нов обществен договор, да го покажат, като носят на ревера си знака за хаштаг #. Нека всички да покажем, че се съгласяваме с поне едно нещо и след това да търсим отговор на въпроса как да го постигнем, коментира Явор Джонев.

Цялото интервю с Явор Джонев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна