Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МОК предупреди олимпийските комитети да изчистят отборите си от допингирани спортисти за Сочи

Снимка: Архив

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах предупреди националните олимпийски комитети да изчистят отборите си от спортисти, които са приемали допинг преди Зимните олимпийски игри в Сочи догодина.

Моля ви, говорете с вашите национални антидопингови агенции. Говорете и с правителствата. Говорете с националните федерации. И направете тестове преди да дойдете на състезанията в Сочи през февруари. За да сте горди накрая на Игрите, че сте изпратили на Олимпиадата чисти отбори, заяви Томас Бах на генералната асамблея на Националните олимпийски комитети.

Вие можете да спечелите много медали или да постигнете каквото искате като цел, но ако имате положителен допинг тест на най-успешния си спортист, имате ли представа как ще се отрази това на целия ви отбор?, попита още президентът на МОК.

Той допълни, че тестовете преди Игрите ще бъдат 57 процента от всички тестове и с 40 процента повече от пробите, които са взети на Игрите във Ванкувър преди четири години.

Така че ако искаме да положим големи усилия в спасяването на спорта от допинга, трябва всички да се включат, коментира още президентът на МОК.

Предстоящите Зимни игри са планирани за периода 7-23 февруари.

 

 

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна