Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралф Трап: Винаги има риск Сирия да не предостави пълен списък на химическите оръжия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Винаги съществува риск Сирия да не предостави пълен списък на химическите си оръжия. Обикновено обаче тези оръжия не могат да бъдат укривани дълго време. Това заяви в предаването "Събота 150" германският анализатор Ралф Трап – бивш служител в Организацията за забрана на химическите оръжия. 

Унищожаването на химическите оръжия трябва да се случи в държава, която вече има изградени съоръжения за унищожаване на химически оръжия. Нужни са опитни хора, които разполагат с необходимата технология, необходима е и съответната юридическа рамка, закони, които да позволяват подобна операция, съгласно определени стандарти за екологична безопасност. Една от причините САЩ и Организацията за защита от химически оръжия да помолят Албания беше, че тя вече имаше собствена програма за унищожаване на химическите си оръжия.

Всякакви действия, свързани с химически оръжия, без съмнение носят рискове. Затова трябват сериозни мерки, които да предотвратят всякакви възможни инциденти, като например изтичане. Някои държави имат опит с подобни заплахи, защото са унищожавали химически арсенали години наред. Ние, експертите, знаем как да го направим, така че да не се изложи на опасност човешкия живот и да не се застраши природата
.

Трап бе категоричен, че ще има дипломатически и политически дивиденти за страната, приела този арсенал за унищожаване: Ако една държава направи на територията си подобна операция, дори и ако няма съоръжения за тази цел, а то бъде построено там, подобен щедър жест трябва да бъде възнаграден. Нямам никаква представа какви биха могли да бъдат финансовите договорки, кой ще плати и дали ще има други ползи. Ако съответната държава не разполага със завод за унищожаване на химически оръжия, но предложи място, където такъв да бъде построен, съоръжението може да бъде използвано за други цели след приключване на операцията. Честно казано – това не са съиръжения, които да послужат само за третиране на промишлени отпадъци. Те имат много по-усъвършенствана система за безопасност отколкото е нужна за един обикновен завод за отпадъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна