Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се недостиг на медици у нас след 1-ви януари

Отваряне на европейския трудов пазар за българи след 1-ви януари вероятно ще доведе до недостиг на медицински кадри у нас, прогнозира заместник социалният министър Росица Янкова.

Чрез новата стратегия за здравеопазването ще се търси решението на проблема с желанието на българските лекари и медицински сестри да работят в Германия и скандинавските страни, посочи Янкова:

Предстоят мерки, включително подкрепени от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Вече има няколко успешни практики за подпомагане на млади специалисти чрез получаване на допълнителни възнаграждения, стипендии, за да може те да бъдат задържани.

Страховете на част от европейските страни за това, че българите са опасност, се подхранват от политическа истерия на опозиционни партии, включително и във Великобритания, добави заместник-министърът:

Има доста студенти, които учат и живеят във Великобритания. Това, от една страна, не означава, че те всичките ще останат там. След като преминаха големите емигрантски вълни, българите във Великобритания по неофициална статистика са около 100 000. На фона на над 62 милиона англичани не виждам аз лично абсолютно никаква заплаха.

Традиционно през летните месеци много българи отиват да работят сезонно в страните от Евросъюза, но после се връщат, каза Янкова и обясни, че трябва да се прави разлика между хората, които работят, и тези, които правят опити за измами със социалните системи:

Точно тези държави, които имат тези притеснения, ние имаме с тях споразумение за превенция и контрол върху злоупотребата със социално-осигурителни права. Идеята е тук ние да не позволяваме подобен тип злоупотреба със социални права, без значение на коя държава са граждани лицата, които са злоупотребили. Но това не трябва да става в никакъв случай за сметка на българските граждани, които са поканени, които имат работа и които наистина са отишли, за да упражняват правото си на труд.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна