Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната политика и здравеопазването са сред основните теми на срещата в Боровец

Укрепването на държавността - възстановяване и развитие на демокрацията, социалната политика и здравеопазването ще бъдат сред темите, които парламентарните групи на БСП и ДПС ще осбъждат на среща в Боровец с премиера Пламен Орешарски.

По повод заявеното вчера от управителя на НОИ Бисер Петков, че в бюджета на общественото осигуряване няма предвидени пари за гъвкави форми на пенсиониране, депутатът Янаки Стоилов заяви в "Преди всички":

Идеята на БСП - право на пенсия да имат и хората, на които не достигат 2 години стаж, едва ли ще намери подкрепа при второто четене на Бюджет 2014. Тя е свързана с няколко десетки милиона допълнителни средства, но би могло да се търси междинно решение - това ранно пенсиониране поради недостиг на осигурителен стаж или възраст да бъде разделено по години, да бъде сесредоточено главно върху хората, които търсят, но не могат да намерят работа, защото по този въпрос има много очаквания от редица български граждани. 

На въпрос за кадровите несъгласия с ДПС Янаки Стоилов отговори:

Хората ни оценяват и по това кой прилага управленската политика. /.../ Подходът трябва да бъде принципен.

Депутатът от ДПС Ахмед Башев коментира в "Преди всички": Управляващите партии са две, понякога има различия, но по много от важните въпроси имаме обща позицияНадявам се, че на срещата на Боровец ще изясним различията между двете партии. /.../ Не смятам, че има разнопосочни послания.

По въпроса за данъка на възобновяемите източници Башев каза:
Всеки трябва да плаща данъци и такси в нашата държава, никой не е "свещена крава". Няма проблем. Ако при дебатирането се окаже, че таксата е доста висока - това може да бъде обект на разговори. Но, при всички случаи, всеки трябва да плаща.

Интервютата на Таня Милушева с двамата депутати, преди срещата на управляващите партии и правителството в Боровец, можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна