Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ранени и задържани на проевропейската демонстрация в Киев

Има ранени при разпръскването през нощта на проевропейска демонстрация в Киев, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки украинска телевизия. По данни на РИА Новости, 40 души са били приети в болница. Депутати от опозицията заявиха, че за разпръскване на протестите на площад "Европейски" са пристигнали около 1000 сътрудници на специалните подразделения на милицията "Беркут".

"Целият площад бе ограден с щитове. Хората направо ги убиваха с палки!", "Използваха газ!", "Чуваха се взривове", "Изхвърляха хората от площада като боклук!" - това са акцентите в прессъобщението на Коалицията на участниците в Оранжевата революция, цитирано от Интерфакс.

По време на полицейската акция за разпръскване на демонстрантите са били задържани 31 души. След като са им съставени административни протоколи, те са били освободени, съобщи говорител на киевското управление на МВР, цитиран от ИТАР-ТАСС. Сред задържаните е и лидерът на опозиционната партия "Отечество" Арсений Яценюк, както и други опозиционни дейци. Площадът на независимостта сега е почти безлюден, по целия периметър са поставени метални заграждения, зад тях стоят бойци от "Беркут".

Снощната демонстрация събра около 10 000 души, които поискаха оставката на президента Виктор Янукович, след като той отказа да подпише във Вилнюс дългоочаквано споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Протестиращите бяха категорични, че няма да спрат с протестите и че ако не ги допуснат отново до площад "Майдан", ще търсят друго място.

Въпреки че не подписа споразумението Украйна ще продължи да го следва като своеобразна вътрешна пътна карта, заяви украинският премиер Миколай Азаров.

Според властите операцията на главния площад на украинската столица, Площада на независимостта, е била предприета, тъй като участниците в демонстрацията са "противодействали на сътрудниците на управлението за благоустройство на Киевската градска администрация". Това заяви днес в интервю за 5-ти канал на украинската телевизия говорителката на столичното управление на министерството на вътрешните работи Олга Билик. По думите й комуналните служби искали да вкарат на площада техника, която щяла да се използва за подготовка на новогодишните празници. Митингуващите обаче започнали да хвърлят по служителите на общината буркани с храна, запалени пръчки и други предмети, каза Билик.

Американският посланик в Украйна Джефри Пайет осъди употребата на сила срещу мирни демонстранти, предаде Франс прес. „Все още работим, за да разберем какво се е случило, но със сигурност осъждаме насилието срещу мирни демонстранти", коментира посланик Пайет в социалната мрежа Twitter. 
По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна