Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е концертът на Енио Мориконе в "Арена Армеец"

Тази вечер в "Арена Армеец" Енио Мориконе ще застане на пулта пред повече от 200 български музиканти - хора и оркестъра на Класик FM. Теодоси Спасов също ще свири в една от пиесите, а с маестро Мориконе пристига и певицата Сузана Ригачи, както и китаристът Роко Дзифирели.

Това ще бъде последният за годината концерт на прочутия композитор, който преди седмица имаше участие в Чили с Майк Патън, вокалистът на "Faith No More", и получи наградата на Германската филмова академия, а утре ще бъде обявен за почетен доктор на НБУ.

Енио Мориконе държи да отбележи, че несправедливо е смятан предимно за композитор на филмова музика, а той има повече от 100 произведения, които нарече "абсолютна музика, предназначена за музикално образовани хора":

Сред тези мои композиции държа да отбележа е първият концерт за оркестър, а след това съм писал и други, който беше изпълнен преди няколко години и тук в София.

Мориконе сподели, че ляга рано, става в 4 часа, прави гимнастика, купува си вестник и в 8 часа започва да композира:

Аз съм над 85 години. Обаче е факт, че аз не чувствам годините. Докато чувствам тази страст, това удоволствие да пиша музика, ще продължа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна