Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стекоха на площад "Независимост" в Киев след полицейска атака

Хиляди се стекоха тази сутрин на площад "Независимост" в Киев въпреки атаката на полицията тази нощ, която разтури барикадите на протестиращите. Пред кметството в Киев се стигна до сблъсъци, след като силите за сигурност се опитаха да превземат сградата, окупирана от около 200 опозиционни активисти. Полицията използва палки срещу протестиращите, които отговориха с пръчки. Междувременно протестиращите вътре в сградата пръскаха с маркуч полицаите по улицата със студена вода, за да ги принудят да се оттеглят в полицейските автобуси.

Върховният представител на Европейския съюз за външна политика Катрин Аштън, която от вчера е в Киев, заяви, че властите не е трябвало да действат под прикритието на нощта, да използват аргументите, а не силата и да водят диалог с обществото. ЕС настоя украинските власти да не допуснат употреба на сила срещу обикновените граждани.

За да се срещне с протестиращите, на площада дойде помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, която разговаря с дошлите на митинга и помогна при раздаването на бисквити и сандвичи.

Преди това, около 2 часа през нощта, полицаите с щитове започнаха да изтласкват протестиращите от площад "Независимост". Първите слухове, че специалните части се подготвят да щурмуват площада, се появиха малко след полунощ. От полицията обаче заявиха, че нямат никакво намерение да разгонват митинга, а само да освободят уличното платно от протестиращи, каквото решение преди няколко дни излезе в Градския съд. Веднага след това обаче бойците от "Беркут" и части на вътрешни войски атакуваха площада от всичките страни. Барикадите откъм улица "Крешчатик" бяха съборени. Депутати от опозицията застанаха като жив щит пред тежката техника, докарана, за да разчисти загражденията. Въпреки това полицията успя да изтласка протестиращите към сцената. Сутринта полицията явно се готвеше да продължи да изтласква хората към сцената, но получи заповед и се оттегли. Стотиците протестиращи посрещнаха това с ликуване.

Въпреки репресиите протестът ще продължи, каза за БНР Александър Фешчук, депутат от партията "Баткившчина”: Ръководителите на нашата държава нямат разум. Срещу мирно събралите се хора те хвърлиха войска и полиция. Подобни методи показват истинското лице на тази диктатура. Ние сме цивилизовани хора и ще отстояваме нашите права мирно.

Депутатът добави, че след днешните събития опозицията еднозначно ще настоява президентът Виктор Янукович да подаде оставка, но въпреки това няма да бойкотира евентуални преговори за изход от кризата. Шефът на украинското вътрешно министерство обяви, че силово разпръскване на протеста на "Евромайдан" няма да има, но добави, че никой не трябва да нарушава правата на другите граждани, като блокира улици и площади.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко каза, че чрез опита да се прогонят демонстрантите от "Евромайдан" президентът Виктор Янукович е затворил вратата към всякакъв компромис. Кличко даде отделна пресконференция, което беше изтълкувано като начало на неговата предизборна кампания за президентския пост. Други опозиционни лидери като Юрий Луценко все пак допускат преговори с властта, но само ако бъде уволнен вътрешният министър, а специалните части напуснат улиците на Киев.

Украинското вътрешно министерство определи щурма на площада като мероприятие за благоустройство на територията, за да могат гражданите спокойно да се разхождат в центъра на града. Част от палатките вече са демонтирани и районът се почиства. Станциите на метрото и тази сутрин не работеха в района на площада, вероятно за да се предотврати прииждането на хора, които да подкрепят протеста.

Днес, с участието на тримата бивши президенти, се проведе национална кръгла маса, но на нея не присъстваха представители на опозицията и на гражданското общество. В знак на протест бившият държавен глава Виктор Юшченко напусна преговорите.

Мирният митинг в подкрепа на евроинтеграцията продължава и към него се присъединяват все повече хора.

По публикацията работи: Васко Михайлов - специален пратеник на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна