Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският сенат гласува доверие на правителството на Енрико Лета

Италианският сенат гласува тази вечер доверие на правителството на Енрико Лета със 173 гласа "за" и 127 гласа "против", след като по-рано днес премиерът получи доверието и на Камарата на депутатите, съобщи ИТАР-ТАСС. Лета беше подкрепен от 379 депутати при 212 "против", след като обеща да спаси страната и заклейми антиевропейския популизъм, предаде Франс прес.

Няма да допуснем Италия отново да потъне, заяви Лета пред депутатите в момент, когато страната изглежда на път да излезе от най-дългата си рецесия след войната, но остава белязана от социално напрежение. Днес ние очертаваме ясна разграничителна линия. От едната страна са тези, които обичат Европа, признават противоречията и искат да я реформират, но знаят, че без Европейския съюз ще се върнем в Средновековието. От другата са онези, които искат да блокират ЕС, които искат да изолират Италия, стремят се към консенсус чрез популизъм. Предпочитам тази група хора да не ми гласува доверие, каза премиерът.

Лета беше посъветван да поиска парламентарната процедура от президента Джорджо Наполитано, след като консерваторите на Силвио Берлускони напуснаха управляващата коалиция. След като встъпи в длъжност през април, правителството не успя да направи много, главно поради вътрешни разногласия, отбелязва ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна