Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стайков: Нормално е перспективата пред кредитния рейтинг да бъде променена

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика заяви в предаването "12+3" на "Хоризонт", че е нормално международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" да промени перспективата пред кредитния ни рейтинг:

Това, което казва агенцията, е, че ситуацията е такава, че ако нещата продължават по същия начин, в бъдеще е много вероятно кредитният рейтинг на България да бъде намален. Тоест агенцията предполага запазване на тези неща в момента, процесите сега, без промяна и предполага, че в бъдеще може това да доведе до понижаване на кредитния рейтинг. Така че ако управляващите продължат в този дух - да, можем да очакваме намаляване на рейтинга. Ако някой си мисли, че няма връзка между водената политика, особено на държавно ниво, и развитието на икономиката, а оттам и съответно на способността на държавата да си изплаща задълженията, това е много наивен поглед върху нещата. Аз лично не бих казал, че агенцията има някакви политически пристрастия. По-скоро това си е и съвсем обективно заключение. Видяхме тази година сериозни протести в началото на годината, видяхме сериозни протести след избирането на това правителство, които продължиха доскоро, все пак това е огромен период на социално напрежение, на политически нестабилна обстановка, защото и правителството не работи съвсем спокойно в тази обстановка. Това нормално води до по-трудно опериране на икономиката, до отлагане на различни решения и т.н. Естествено, това си има отражения върху държавния бюджет. Особено като се вижда изпълнението през втората половина на тази година, нормално е перспективата пред кредитния рейтинг на България да бъде променена на "негативна".  

Стайков коментира и актуализацията на Бюджет 2013 по-рано тази година:

Не съм съвсем убеден, че актуализацията на бюджета беше абсолютно наложителна. Мисля, че правителството можеше да се справи и с онзи бюджет. Единственият аргумент в полза на актуализацията беше за увеличаване на тавана на дълга, и то единствено по линия на това, че в началото на следващата година има плащания по държавни ценни книжа, така че правителството можеше да си осигури тези допълнителни средства, така че да не изпадне в ликвидна криза, каквато видяхме предното правителство да изпитва февруари месец. В същото време те казаха "Ще вземем тук едни пари и ще се разплатим с бизнеса" - е, какво стана накрая? Разплатиха ли се? Мисля, че няма такова нещо.

Цялото интервю на Даниела Якова с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна