Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Бизнесът е оптимистичен, че икономиката се оттласква от дъното

Парламентът определено получава най-ниска оценка, съдебната власт традиционно също получава такава. Все още е много висок ръстът на сивата икономика. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по повод анкетата на Камарата за бизнес климата у нас.

Явлението държавата да натрупва дългове към бизнеса в края на годината е циклично и тревожно, коментира Данев, но уточни, че то не е било предмет на анкетата. Той коментира, че малка част от икономическите мерки, които БСК препоръча на правителството преди половин година, са били изпълнени:

Правителството като че ли повече се ориентира към социални промени, промени в социалната сфера. За съжаление реверансите към електората и натискът, който имат определени групи продължава към правителството, и то като че ли е склонно на определени компромиси, които в никакъв случай не са полезни за оздравяване на българската икономика. Действително 4 години държавата беше блокирала ръста на доходите, блокирала беше определени плащания - и това може би е глътка въздух, но в никакъв случай не е здравословно за българската икономика. За нас българската икономика трябва да бъде водеща, за да може да се позволят приходи и тогава да се позволят и съответни социални разходи.

Анкетата на БСК отчита оптимизъм, че икономиката ни се оттласква от дъното, коментира Данев. Намаляват негативните оценки спрямо 2012-а г.

Оптимизмът е основан на факта, че има ръст на европейската икономика и прогнозите за ръста на европейската икономика са добри. Второто нещо е, че като че ли започва да има чуваемост на гласа на гражданското общество от политиците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени