Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само майката на Свилен Киров съди държавата заради Кербала

10 години след атентата с камион-бомба в Кербала документите от проверката за обстоятелствата, довели до смъртта на петимата български военни, са секретни.

В събота министърът на отбраната Ангел Найденов обеща да бъдат оповестени публично документи от анализите на инцидента. Той направи това след като в София бяха открити две плочи с имената на загиналите в Камбоджа и Ирак.

През февруари програма "Хоризонт" получи отказ от военното министерство за достъп до документите. Според Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" отказът не е основателен:

Това, което разбираме обаче от този отказ, и това, което е интересно като информация, е, че докладът не е класифициран. Ако беше класифициран, те щяха изрично да го кажат и щяха да посочат с каква степен на секретност е.

Адвокат Райчин Пръмов е съгласен с тезата, че отказът от предоставяне на такава информация е начин за криене на отговорност. През 2004-та г. по искане на Мира Михайлова той завежда гражданско дело срещу държавата. Майката на Свилен Киров e единствената, която се е наела да съди държавата заради Кербала. Гражданското дело обаче е блокирано заради образуваното наказателно такова, обясни адвокатът. В момента досъдебното производство се намира в Националната следствена служба:

Искат продължение на срока за разследване и за откриване на виновника, но вече 5 години стои в НСлС. Поисках гражданското дело да се възобнови. Отговориха ми, че не може докато се води наказателното производство. Давностният срок е 10 години. Ако до 5 години не направят нищо, не може да се търси нищо. Като минат 10 години едно министерство няма да ни даде никакви финансови средства да подпомогнат семейството. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени