Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителния акт за костинбродските бюлетини

Разследването за бюлетинитe, открити в печатница в Костинброд ден преди предсрочните парламентарни избори, вече е в съда. В края на работния ден прокуратурата внесе обвинителен акт срещу единствения обвиняем - бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Обвинението е за престъпление по служба. Желязков отива на съд затова, че в периода 27-и април - 12-и май, тази година не е осъществил контрол върху дейността на служителите в администрацията към МС по изпълнение на договора с печатница "Мултипринт" - Костинброд в частта за изработка и доставка на 8 милиона 343 хиляди броя бюлетини. От прокуратурата обясняват, че въпреки задълженията си по устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изричното му оправомощаване за сключване на договор с "Мултипринт" от служебния премиер Марин Райков, Желязков не е осъществил осигуряването на строг контрол при отпечатването на количествата бюлетини и манипулацията с технологичен отпадък, както и че не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж на бюлетините и заприходяването на всяка отделна бройка.

Разследващите са преброили отпечатването извън договора на 351 хиляди бюлетини, от които 75 хиляди - годни за гласуване. Прокуратурата е констатирала и морални щети от скандала с надтиражните бюлетини. Те са свързани със създаването на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавната власт в България.

Акция "Бюлетини" буквално ратърси държавата в деня за размисъл преди предсрочния вот. Въпреки внушенията, че пакетираните и годни бюлетини са били готови за експедиция, данни, че с тях е готвена фалшификация на вота, не бяха открити. Така Желязков остана единственият обвиняем и то за липса на контрол.

Въз основа на работата по случая прокуратурата по своя инициатива е подготвила анализ как трябва да се правят честни избори. В 15 точки са описани нарушенията, които системно се правят при организирането и провеждането на вота.

Сред изводите са липса на контрол, нарушаване на изборните правила, възможност всеки сам да си напечата бюлетини, ако има достъп до матрица. 15-те мерки за провеждане на честни избори ще бъдат предоставени на народните представители, които след Нова година започват работа по новия Изборен кодекс.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна